Николай Нанков – Цялото общество е изправено пред сериозна катастрофа

Николай Нанков – народен представител от 11 МИР Ловеч, заяви на пресконференция в регионалния пресклуб на БТА в Ловеч, че  цялото общество е изправено пред сериозна катастрофа заради поскъпването на цената на електроенергията за небитовите потребители.

„Нещата стават нетърпими и излизат извън контрол специално по отношение на непосилните фактури за ток последните два месеца на общини, публични институции и предприятия – детски градини, училища, болници, културни учреждения“, посочи Нанков.
Той припомни, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла предложение в енергийната комисия държавата да компенсира 100 процента до юли увеличението на сметките за ток на всички небитови абонати, включително религиозните храмове. То обаче днес е било отхвърлено.
Нанков даде пример за увеличените сметки за електроенергия с луковитската болница, която е платила за октомври 2020 г. 3263 лева, а фактурата за октомври 2021 г. е за 11 500 лева. Всички Общини от Ловешка област имат повишаване между два и три пъти на общите си сметки за ток, каза депутатът. Той посочи, че някои от общините са въвели като мярка режим на уличното осветление, но според него няма да има сериозен ефект, тъй като това не е най-голямото перо на общинските администрации. Народният представител изрази притеснение, че някои от лечебните заведения ще изпаднат в несъстоятелност заради непосилните сметки за електроенергия.
Пример за по-високи сметки за ток даде и общинският председател на ГЕРБ – Троян, Иван Миховски. По думите му общинското ВИК дружество в Троян през 2020 г. е изградило фотоволтаичен парк, който поема 20 процента от необходимата електроенергия. Въпреки това сметките за ток са се увеличили от 20 884 лв. за декември 2020 г. на 55 064 лева за декември м.г.
„Проблем има и с обществените поръчки, тъй като доставчиците отказват да сключват договор с ВиК дружествата и те са задължени да преминат към доставчик последна инстанция, където цените са най-скъпи“, каза инж. Йордан Досев, ръководил на пречиствателната станция в Ловеч и член на Съвета на директорите на ВиК – Ловеч.
Петко Пенков, председател на Общински съвет – Троян, открои като проблем липсата на приет държавен бюджет, тъй като общините нямат право да харчат повече от една дванадесета спрямо миналата година, а в същото време сметките за електроенергия са се увеличили повече от двойно.

Автор:
Даниела Балабнова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button