Отвориха Троянския проход за МПС до 12 т.

Проектът за снегозащитно съоръжение вече е включен за финансиране през 2022 и 2023 г.

Отвориха Троянския проход за  движение на моторни превозни средства МПС до 12 т., съобщиха от Агенция пътна инфраструктура.

Проходът бе затворен заради снегонавявания преди дни.

Донка Михайлова  -кмет на община Троян сподели  в своята Фейбук страница, че с  посредничеството и подкрепата на народния представител от Ловешки многомандатен район Любомир Каримански през изминалата седмица е имала среща с Министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Тя е поставила на Министъра познатата тема за предприемане на бързи и резултатни мерки за осигуряване на целогодишно преминаване на Троянския проход.

В последните години кметът на Троян и  кметът на Карлово –  д-р Емил Кабаиванов говорят по темата.

Министър Караджов е съобщил, че проектът  обхваща снегозащитно съоръжение (тип тунелен) по част от дължината на пътя, стоманена конструкция за борба с навяванията, която ще позволи целогодишно ползване на прохода и ремонт на настилката след направа на конструкцията. Той вече е включен за финансиране през 2022 и 2023 г. с 39 млн. лв. – 20 млн. за 2022 г. и 19 млн. за 2023 г. Заложени са средства за изготвяне на технически проект през първата половина на 2022 г. Проектът Изпълнението на проекта е разделено в две години, поради невъзможността за едновременно изпълнение на всички планирани дейности.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button