При него дяволът е в детайлите, а той обръща доста внимание на тях

При него дяволът е в детайлите, а той обръща доста внимание на тях – историята  на троянеца Дочо Цвятков –  Сенсей , родител, партньор  и колега. Той  е човекът пионер в много области в Scania. Неговото пътуване започва през декември 2010, когато получава обаждане от нас, с предложение да развива позицията драйвер трейнър: „Тогава видях същите хора с които съм свикнал да работя – мотивирани, всеотдайни, хора, които са готови да се справят с всякакви трудности…”
Цялата история на Дочо можете да прочетете  по-долу

Запознанството на Дочо и Скания започва в далечната 2008 година, когато покрай бума на строителството се докарват нови самосвали на ход от чужбина. Младеж по това време, работещ като шофьор в „ЕТ Сима – Светослав Дочков“ Троян, Дочо получава покана от Скания България да презентира пред собственици на фирми в цяла България ДЕМО самосвал. Това е и първият му до момента по-сериозен досег с натоварен тежкотоварен автомобил от марката Scania. За съжаление това е и годината в която настъпва финансовата криза и нуждата от шофьори за регистрация на превозни средства намалява.

Започва работа като диагностик в „Дунев Мотор Спорт – P21“, където претърпява изключително развитие. Фирмата е свързана с автомобилния спорт, а Дочо още покрай баща си има слабост към този спорт. През този период успява да придобие сериозни професионални знания и умения за автомобилния спорт и личните автомобили, да бъде част от много силен екип и да работи с изключително всеотдайни хора, които имат желание да постигат успехи. Добива култура как се работи в един отбор.

„Почуствах се веднага като у дома си“
Декември 2010, Дочо получава обаждане от Скания, с предложение да развива позицията драйвър трейнър.

 

„Тогава видях същите хора с които съм свикнал да работя – мотивирани, всеотдайни, хора, които са готови да се справят с всякакви трудности, както и възможността да се докосна до най-новата техника, която излиза на пазара и това ме убеди да премина в редиците на Скания. „Почуствах се веднага като у дома си“.

След развиването на обучението на шофьори, се появява комуникатора (C200) като помощен инструмент, който дава информация как е експлоатирано превозното средство. Отделя дълго време в разработването и имплементираното на C200 в България. По същото време се появява и нуждата от оптимизация на процеса при създаване на спецификацията на превозните средство и Дочо поема поредно предизвикателство в нова насока за Скания България – пред-продажбен инженер до 2014.

 

Март 2014 – става координатор употребявани автомобили, в новосъздаден офис със самостоятелен паркинг. Със същия хъс и с част от екипа, с който е работил преди това, променят модела на предлагане на употребяваните автомобили – комбинирано с финансиране от Скания Файнанс и със сервизни договори и гаранция за автомобилите които покриват Scania Approved стандарта.

 

От началото на 2021 е мениджър употребявани автомобили за Скания Черноморски Регион България и Румъния.

Скания, Скания, Скания – не е ли твърде много Скания в твоята лична история?
Явно Скания е предизвикателство за теб, влязла ти е под кожата, въплътили сте с в едно? „ За мен живота е предизвикателство, това е което ме движи“. „Всеки ден в Скания е различен, предизвикателствата са дори на ежедневна база, без аналог. Много често ми се е случвало да дойда с начертан план през деня и да не мога да отметна и една точка от него, защото предизвикателствата са постоянно, различни и нови“

Време е да погледнем и през обвивката и да открехнем вратата към човека – Дочо.
Сноп от психическа и физическа енергия. При него дяволът е в детайлите, а той обръща доста внимание на тях. Трудолюбив и ефективен, методически се опитва да преодолее всяко предизвикателство по пътя си. Има огромно чувство за дълг и би направил всичко в името на благоденствието на неговото семейство, приятели, работа или общност.

 

Няма много приятели, но тези които има са хора на които държи, както и те на него, най-вече поради факта, че изключително обича да помага. „Изключително обичам да помагам на хора, които уважавам“.

Вярва, че човек трябва да помага и ако има възможност това би било най-голямата награда – да помогнеш на някой да постигне мечтата си, независимо дали е на 6, на 16 или 66 – няма по голяма благодарност, която можеш да усетиш чрез погледа и изражението, било децата от клуба по карате или приятелите му от автомобилния спорт.

Дочо е от хората, които в свободното си време – нямат свободно време.
Започва работа с зората на деня и приключва със залеза на слънцето. След това е времето за семейството и децата от клуба по карате – където заедно с Павлин Дишев, като техни Сенсеи ( Сенсей – учител по карате) , ги подготвят за оспорвани битки и победи, както на татамито, така и за живота извън залата – понеделник, сряда и петък. А вторник и четвъртък са дни за пеене, китара и плуване със сина си.

Състезания, коли и мотори изпълват дните му в недалечното минало. С годините разбира, че не е важно да печели титли и медали, а истинското удоволствие идва когато помогнеш на някой да постигне мечтата си. В момента работи в екип с Юлиян Телийски, фокусиран върху европейския планински шампионат. Именно тук е в търсене на баланс между семейството, спорта и неговите състезания. Но сила му дават „ хората, които са там – изключително всеотдайни, точно моята кръвна група – готови да направят всичко, на всяка цена, за да постигнат успеха“.

 

Не са ли много 10 години в Скания?

 

„Да, 10 години са много, но 130 години се още повече. Фирмата винаги е била водещ производител на тежко-товарни автомобили. Нещата се променят много бързо и ние ще трябва да се адаптираме към това и честно казано нямам търпение да видя момента в който ще изпращам електрическите си автомобили сами до сервизите в страната, защото ще бъдат автономни и вярвам, че това ще стане в обозримо бъдеще. Сигурен съм, че Скания през критичния си поглед ще върви напред с еволюцията на хората и на света.

 

Защото Скания е това – История , Иновация, Бъдеще, Устойчивост!

Източник
SKANIA

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button