Среща със Станимир Беломъжев – Тачо (видео)

Тачо за ски-ориентирането, славата и прецакването

Среща на Краси Боев със световния шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев от Троян   – за ски-ориентирането, славата и прецакването в предаването  на Нова ТВ  – „Нищо лично“

Той печели с лекота европейски титли, а след това се качва и на световния връх. Станимир Беломъжев е абсолютната ни звезда в ски ориентирането. Но за лош късмет този спорт не е в програмата на зимните олимпийски игри, защото в противен случай сега щяхме да очакваме почти сигурен златен медал.

Тачо обаче отрича това да е лош късмет. Напротив. Той е щастлив да покорява върхове в един изключително интересен спорт, който изисква от участниците силна психика и физическа подготовка.

Станимир Иванов Беломъжев е български състезател по ски ориентиране и ски бягане.

Макар и да започва кариерата си като ски бегач, най-големите му успехи идват в ски ориентирането, където той е трикратен европейски шампион и световен шампион. През февруари 2016 г. печели и три титли на първото световно студентско първенство по ски ориентиране в Тула, Русия – в спринта, дълга и средна(преследването). През март 2016 г. в Обертилях, Австрия, печели бронзов медал от дългата дестинация (28,5 км) на Европейското първенство по ски ориентиране. На 10 март 2017 г. в Красноярск, Русия печели титлата в средната дистанция на световното първенство по ски ориентиране.

Беломъжев е състезател на „Ски клуб Хемус“ Троян, а негов треньор е баща му Иван Беломъжев. Освен Станимир, успехи в ски ориентирането записва и сестра му Стефания Беломъжева-Димитрова. В Чепеларе тя стана Световна шампионка за ветерани, само 40 дни след като роди. „Корав род“, казва Иван Беломъжев за своите деца.

Следващото състезание за Станимир Беломъжев ще е световното първенство през март във Финландия. За него той ще се подготвя в родния си град Троян и местността Беклемето.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button