Троянци се поклониха пред подвига на Васил Левски

Троянци отбелязаха  149-та годишнина от обесването на Васил Левски.

В Средно училище „Васил Левски“ в града бяха инициирани редица общински конкурси свързани с Апостола – за рисунка, рецитал, художествена творба и др.

Всички училища, носещи името на Дякона Левски, подобаващо отбелязаха патронните си празници в навечерието на събитието.

Кулминацията на мероприятията беше на днешния ден.  В храм „Света Параскева“ Троян,  ставрофорен свещеноиконом Марин Божков  и  отец Калин Пенев отслужиха панихида в памет на Апостола. Присъстваха част от Общинското ръководство на Троян  – кметът Донка Михайлова и нейните заместници Розалина Русенова и Ангел Ангелов, и членове на Общинския комитет ‘Васил Левски“ в града.Троянци се поклониха пред подвига на Васил Левски
Отец Марин в своята проповед за Дякона Игнатий, обърна внимание, че ние, българите може да се поучим от Левски.

„В тези лукави времена, ние, всички може да следваме пътя на йеродякона. Всеки в своя живот, в своето поприще, в своята мисия. И тогава и сега богаташите са правели всичко, което да не им  се наруши благополучието земно. Той не беше така. Той бе навсякъде гонен и преследван от поробителя, и турци и българи за съжаление“, каза още отец Божков. (цялата проповед може да чуете  във видео файла по-долу). Троянци се поклониха пред подвига на Васил Левски

В по-късен час бяха поднесени  венци на признателност  към Левски пред паметната плоча на хана на Васил Спасов от  граждани, държавни институции и училища в Троян. Всички те дойдоха да отдадат своята почит към героя на България, въпреки че, нямаше обявено официално събитие, заради пандемията и спазването на противоепидемичните мерки.

Кратко слово произнесе адвокат Венелин Ангелов – председател на Общинския  комитет „Васил Левски“.

Поднесени бяха и цветя пред барелефи на Левски в Троянският манастир, махала Райковска и други населени места на общината.

За цялото събитие по подробно може да видите  в галерията и видео материалите.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button