В бюджет 2022 е заложено едва 5% увеличение за музеите и галериите

В бюджет 2022 прави впечатление факта, че предложеното увеличение от едва 5% не може да осигури нормалния работен процес на българските музеи и художествени галерии на фона на непрекъснато повишаващите се разходи за издръжка, написа във Фейсбук страницата си,  народният представител от 11 Многомандатен изборен район Ловеч, Вяра Емилова.

Поводът  да публикува тези данни е молбата  на Елеонора Авджиева – директор на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян по повод малкия ръст на увеличение на стандарта за издръжка на музейните институции

Емилова е задала въпроси свързани с това  увеличение към Министъра на финансите – вице премиера Асен Василев и Министъра на културата във връзка  с този проблем.

Според депутатката от БСП, при така предвидените средства съществува сериозен риск от затваряне на голям брой музейни институции поради обективната невъзможност те да покриват ежедневните си разходи.

Пандемията от Ковид 19 и наложените рестрикции води до драстично намаление на посетителите в музеите и съответно приходите. Трябва да споменем и ниското заплащане на работещите в тези институции.
Тя споделя, че  ще продължат с колегите Веска Ненчева и Александър Симов да защитават идеята, че финансирането на българските музеи и галерии следва да бъде адекватно на тяхната роля за опазване на националната ни идентичност и представянето й пред български и чуждестранни посетители. И това трябва да бъде отразено в Бюджет 2022.
„Поисках отговори от министрите какви са възможностите да се завиши стандарта за издръжка на българските музеи, така че да се осигури пълноценното им съществуване! Предвидените 5% са крайно недостатъчни.
Становище е изразено и от Сдружение „Български музеи“.“, пояснява Вяра Емилова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button