Задържаха 19-годишен шофьор с 2.18 промила алкохол в Троян

Задържаха 19-годишен младеж в Троян, който на 23 февруари около 20:30 часа, е установен да управлява лек автомобил  по троянските улици след употреба на алкохол. Той  е задържан за срок до 24 часа в местното районно управление на районното управление на  МВР.

Пробата за алкохол извършена с техническо средство „Дрегер“ и то  е отчело 2.18 промила алкохол в издишания въздух. По случая е образувано бързо производство и работа продължават служителите на РУ Троян, съобщават от ОД МВР Ловеч.

Какви са допустимите граници, кога се взима книжката, кога се налага глоба и в кои случаи се стига до съд?

Шофиране с над 1,2 на хиляда е престъпление. В този случай се образува досъдебно производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лв. Ако шофьор бъде заловен зад волана с над 0,5 промила, след като вече има влязла в сила присъда за същото деяние, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 5 г. и глоба от 500 лв. до 1500 лв.

В тези случаи наказателната отговорност не може да бъде заменена с административнонаказателна. Това обаче не означава задължително затвор. Често тези производства приключват със споразумение или условни присъди.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button