15-ти юбилеен приз „Николай Ганков“ ще се проведе през 2023 г

15-ти юбилеен приз „Николай Ганков“ за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности и   Международния ден на театъра ще се проведе през 2023 г., съобщава  Председателят на
Инициативния комитет за връчване на Приза и негов син – Христо Ганков.

Свързани статии

Уважаеми приятели на тази велика магия, наречена театър!
Надяваме се така да звучи новината точно след една година,
но в момента за съжаление е различно…
С оглед ограничаване разпространението на COVID-19 и усложнената световна обстановка, церемонията по връчване на приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности няма да се проведе и през 2022г.
Припомняме, че за своята история от 2006г. до 2019г. Призът е награда без състезател елемент и финансов характер, връчван на личности с голям принос за развитието на културния живот в Община Троян през годините. Той е признание за цялостно творчество, дух, достолепие и голямо сърце. Отличие, което е знак за големите творчески качества на неговите носители. Награда, която се връчва от Инициативен комитет с любезното съдействието на Народно читалище „Наука-1870“ – Троян.
Кой ще бъде петнадесетият юбилеен носител на приз „Николай Ганков” по традиция ще разберете на 27 март – Международния ден на театъра, но през следващата 2023 година.
За да запазим духовното в тази разнолика криза предлагаме на всички вас едно виртуално посещение в Троянското читалище чрез неговия YouTube канал, където може да гледате още един от призовете през годините.
Там ще видите церемонията по връчването на Деветия приз, проведен през 2014г., който получи талантливата и завладяваща прима на троянския читалищен театър през 70-те и 80-те години на двадесети век Събина Димитрова.
Както винаги част от Приза е и традиционна постановка – този път моноспектакъла „История за човека и кучето” по мотиви от „Лазарица” на Йордан Радичков в изпълнение на магнетичния троянски актьор Венелин Йорданов – Хъша. Такъв по рода си моноспектакъл на местен творец троянската публика за последно е видяла през далечната 1995 г., когато Васил Вълков поставя и играе „Великденско вино” от Константин Илиев.

От моноспектакъла „История за човека и кучето” ще разберете дали кучето ще отмъсти, че тъй жестоко и подло са искали да му платят за неговата вярна и пълна с любов към човека служба? Дали сиромах Лазар ще се бори за свободата си горе от дървото, или ще я проси от озвереното куче, защото сладка е извоюваната свобода, не подарената?

Бъдете здрави и свободни, обичайте се и обичайте театъра, защото:
ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СЦЕНА
И ВСИЧКИ НИЕ СМЕ АРТИСТИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ТЕАТЪРА!

Христо Ганков
Председател на
Инициативния комитет
за връчване на Приза

Автор:
Христо Ганков Председател на Инициативния комитет за връчване на Приза

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button