ДГС Троян кани троянци за почистване на лесопарк„ Турлата“

ДГС (Държавно горско стопанство) Троян отправя покана към троянци  за участие в почистване на лесопарк „Турлата“, находящ се над църквата  „Света Параскева“, до стадион „Чавдар“. ДГС Троян кани троянци за почистване на лесопарк„ Турлата“

Мероприятието е посветено на  „Седмица на гората“, която тази година е от 04. 04 – 09. 04. 2022 г.,  под надслов „ Аз обичам гората “.
Почистването на любимия за всички поколения троянци,  лесопарк,   ще се проведе на  02.04.2022 г. от 10:00 часа.
Сборният  пункт  за всички желаещи е  паркинга на стадион „Чавдар“. ДГС Троян осигурява на участниците чували и ръкавици.

Заповядайте да направим гората едно още по-приятно място за разходка! Знаем,че там се разхождат поколения троянци!, пише в поканата към гражданите на ТроянДГС Троян кани троянци за почистване на лесопарк„ Турлата“

История

Седмицата  на гората се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите.  През всичките тези години дните от празника са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

Горите осигуряват голяма част от питейната вода. Изворите на много реки и потоци са именно в горите. Дърветата филтрират водите и ни осигуряват чиста питейна вода, която е в основата на живота.

Те правят градовете ни по-устойчиви, като естествено охлаждат въздуха и премахват замърсителите. Те пазят здравето ни, като ни предоставят места за отдих. Те се справят с деградацията на земята и се противопоставят на загубата на биологично разнообразие, като осигуряват местообитания на растенията и животните.

Горите абсорбират около 2 милиарда тона въглероден диоксид всяка година в световен мащаб. Но когато дърветата се изсичат, те отделят този въглероден диоксид обратно в атмосферата. Обезлесяването всъщност е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Изгарянето на дървесина представлява почти 20 процента от всички емисии на парникови газове – повече от емисиите, емитирани от целия транспортен сектор в света.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button