Вяра Емилова: “Внесохме отново проекта за ролбана в Троян“!

Вяра Емилова сподели пред репортер на “Троян експрес”, че
изпуснати срокове в минали години от министерството са причината спечелен проект да стои на трупчета до днес

Проектът е на Сдружение Клуб по биатлон и стрелба „АЯКС“ – Троян, които през 2020 г. печелят финансиране в размер на 317 124,19 лв. с ДДС. Има издадена заповед на министъра на младежта и спорта и е проведена процедура по Закона за обществените поръчки. След изтичане на срока за получаване на офертите отново със заповед на министъра е назначена комисия, която да разгледа, оцени и класира постъпилите предложения за участие. Но не е утвърден протокол от работата на тази комисия, поради което няма избран изпълнител. Съществувала е законова възможност за отпускане на средствата до 31.12.2021 г., но тя е пропиляна.

С оглед представените факти и обстоятелства и във връзка с параграф 2 от Допълнителните разпоредби на Наредбата е видно, че цитираният проект не подлежи на финансово подпомагане през 2022 г. по реда на Наредбата, поради което откритата на основание чл.20, ал.3, т.1 от ЗОП процедура, публикувана под номер 01981-2020-0019 в РОП, не може да бъде финансово обезпечена“, казва министърът на младежта и спорта Радостин Василев в отговор на въпрос от народния представител Вяра Емилова. В същото писмо се уточнява, че „невъзможността за финансово подпомагане на проекта не погасява правото за същия обект да се изготви и подаде нов и/или актуализиран проект за финансово подпомагане по реда на Наредбата, в посочените в чл.2, ал.1 от същата, периоди за кандидатстване (от 1 февруари до 31 март, от 1 май до 30 юни и от 1 октомври до 30 ноември) през календарната година.

Радвам се, че  инж. Младен Богдански (съветник от ПГ на БСП в ОбС Троян),  треньорите и администраторът на клуба Каролина Цочева, потърсиха съдействие и това ми даде възможност да проуча въпроса в дълбочина, за да успеем да открием вратичка, която да ни позволи да реализираме проекта, тъй като от това зависи развитието на един от най-силните ни спортни клубове“, коментира Вяра Емилова и допълва: „Вярвам, че Министерството на спорта при вземането на своето решение ще има предвид и постиженията на спортистите от Троян – гордост за България и тяхното силно представяне на Олимпийските игри в Пекин’ 2022“.

Вяра Емилова: “Внесохме отново проекта за ролбана в Троян“!
Въпросът към Министъ р Василев и отговора

Повече за СКБ „АЯКС“
Днес Милена Тодорова , Владимир Илиев и Константин Василев спечелиха шампионските титли в Банско,  по време на Държавното първенство по биатлон.

Сред постиженията на отбора е успешното участие на Милена Тодорова (биатлон) в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г. и Пекин 2022. Тодорова записа второто най-добро постижение за България от олимпиадата, след 15-то място на Радослав Янков в сноуборда. Тя е носител на вицесветовна титла и два бронзови медала от Световно първенство за девойки по биатлон; избрана за най-добър спортист на НСА за 2020 г. По време на кръговете от Световната купа на IBU има най-добро място – 6-то.

Биатлонистът Владимир Илиев е друг знаков състезател на клуб „АЯКС“ в Троян и спортист номер 1 на България за 2019 г. Роден е на 17 март 1987 г. в град Троян, сребърен медалист от световното първенство в Йостершунд 2019, европейски шампион в дисциплината спринт от Европейското първенство в Полша през 2017 г., а също и двукратен бронзов медалист от европейски първенства. Участва на Олимпиадата във Ванкувър през 2010 г., в Сочи през 2014 г. и в Пекин през 2022 г.

Сред звездите на клуба е и Лора Христова, която зае престижната шеста позиция в индивидуалния старт на 10 км при девойките на световното първенство по биатлон при подрастващите в Солт Лейк Сити.

Класирането на останалите българки от „АЯКС“ – Троян: Стефани Йолова – 21-во място, Лора Радковска – 45-то място. При младежите, в старта на 12.5 км Константин Василев, който тренира в „АЯКС“, но е от Ловеч,  зае 12-то място. Лора Христова и Стефани Йолова в компанията на Валентина Димитрова спечелиха и бронзов медал на Световното първенство в Солт лейк сити през март тази година. В Световните Младежки игри участваха Лора Христова и Стефани Йолова, Вяра Чолакова, Цветан Данаджиев и Константин Василев.

За да слушаме с гордост българския химн на големи световни състезания още дълги години, най-малкото, което трябва да се направи за отбор, донесъл слава и признание на България е да се подобри базата им“, категорична е Вяра Емилова. Тя е оптимист, че с общи усилия проектът ще стартира още през тази година.
С помощта на кмета на Троян  Донка Михайлова, бяха положени всички усилия проектът да бъде актуализиран и  вече е подаден през вчерашния ден в Министерството на Младежта и  Спорта.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button