Как да се справим с наследственото оплешивяване

Андрогенната алопеция, известна още като обикновено наследствено оплешивяване, е едно от най-често срещаните и засяга до 45% от мъжете и почти 10% от жените.

Свързани статии

Причината андрогенната алопеция да е по-често срещана при мъжете е, че тя се причинява от вид мъжки хормон, наречен андроген, който причинява изтъняване на косата. Наследствеността също е един от факторите, които могат да причинят този вид алопеция, тъй като се наследява чувствителността към действието на DHT (дихидротестостерон), който има отрицателен ефект върху растежа на косата и води до косопад.

Натурално лечение на косопад

Андрогенната алопеция е често срещан проблем и за щастие са открити различни лекарства и екстракти, които помагат за лечението и значително намаляват косопада. Едно от най-разпространените средства за борба с косопада е Saw Palmetto. Saw Palmetto е растение, с произход Северна и Южна Америка, което успешно третира андрогенната алопеция без появата на странични ефекти. Доказано е, че екстрактът от това растение блокира 5-алфа-редуктазата, ензим, който превръща тестостерона в DHT и следователно влияе пряко върху косопада.

Saw Palmetto може да се приема с консумацията на  изсушените плодове, като течен екстракт или под формата на таблетки или в капсули, пълни с пулверизиран Saw Palmetto.

Лечение със специфични медикаменти

За да спрете успешно процеса на оплешивяване, трябва да започнете лечението на време. Успешен начин да се справите с проблема с косопада е като използвате лекарството Finasterid. Важно е да знаете, че това лекарство само се използва за лечение на андрогенна алопеция при мъжете.Приема на този медикамент, трябва да започне още при първите признаци на косопад, за да може да се предотврати процеса. Приема на Finasterid предотвратява косопада, като в повечето случаи не се възстановява вече изгубената  коса, но успешно спира загубата на косата. Възможно е по-тънките косъмчета да придобият малко повече сила и плътност при приема на Finasterid. Finasterid се приема орално като капсула.

Миноксидилът е друго лекарство за борба с плешивостта, което се прилага върху кожата на главата под формата на лосион или спрей с концентрация 2% за жени и 5% за мъже. Това лекарство е ефективно само при 15-60% от случаите и не действа в областта на растежа на косата на челото.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button