Как се отрази пандемията на работата на библиотека „Наука“

Как се отрази пандемията на работата на библиотека „Наука“
при НЧ „Наука – 1870г.“ – Троян –  на този въпрос ни отговори Вихра Петрова – библиотекар

Пандемията от Ковид – 19 се отрази пагубно на всички сфери на живота. Естествено не подмина и библиотеката. Още през 2019 г., когато се сформира НОЩ и министъра на здравеопазването издаде заповед за спазване на противоепидемичните мерки, екипът на читалището създаде стройна система за ползване на библиотеката в съответствие с всички санитарни изисквания :

– Недопускане на лица с грипоподобни симптоми
– Задължително носене на маски
– Задължителна дезинфекция на ръцете
– През 2021г. изискване на зелен сертификат
– Дезинфекция на помещенията и повърхностите на всеки 2 часа ( водене на дневник)

Върнатите от читателите книги престояват 72 часа в чували, преди отново да се пуснат в обръщение.
Поради продължаващата извънредна обстановка и със заповед на министъра на здравеопазването библиотеката спира своята работа с читатели 3 пъти – общо 5 месеца. През това време екипа продължи да извършва рутинните си задължения: Подреждане на фондовете, въвеждане на статии от периодичния печат в електронната картотека, планиране на библиотечни и читалищни събития онлайн. За тези три години библиотеката кандидатства и спечели 4 големи проекта към Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове на обща стойност 10 505 лв. Със средствата бяха закупени 811 нови книги.

Разбира се, всичко това доведе до спад в броя на потребителите. За сметка на това, поради проведената рекламна кампания за популяризиране на новите ни книги, както и поради факта, че много хора останаха по домовете си за по-дълъг период, интензитета на посещенията и броя заети книги се увеличи.
Утвърдилият се фестивал „Дни на талантите и интересите“ две години се провежда в Интернет. Разбира се неизбежно това доведе до спад в броя на участниците, но въпреки това децата от общината с ентусиазъм се включиха във всички категории и показаха своите таланти и хобита.
В настоящия момент библиотеката работи с намалено работно време за читатели, а читалнята е затворена поради невъзможността да се отоплява.
Наблюдавайки развоя на епидемичната обстановка сме обнадеждени, че тази година може би ще можем да провеждаме плануваните изяви присъствено и много скоро ще заработим с нормалното си работно време.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button