Кукерите – силата да прогоним злите сили

При звука на първите звънци хората казват „Старци дрън – дикли вън!“

Кукерите – този старинен народен обичай, съхранен от векове, е запазен в автентичен вид и до днес, бе  представен в село Борима, община Троян

Малко са селищата в страната ни, които биха могли да съперничат на кукерския състав от Карловския  квартал Сушица по провеждане на кукерските карнавали.
Кукерските игри са „една много стара традиция в бившето село Арапово. Още по време на турското робство тази традиция играела своята роля. Олицетворява завършек на зимата и идването на пролетта. Останала от много стари времена, когато селото е било от 32 къщи.

В основата на игрите е залегнало езическото преклонение пред злите сили в природата и тяхното омилостивяване, но постепенно този елемент изчезва, за да се превърнат те в едно чисто народно представление с голяма доза театралност и зрелищност. В старчовските игри, провеждани в квартал Сушица, откриваме и диалог, и пантомима и танц – всичко това красноречиво говори за драматичния им характер.
Подготовката за карнавала започва две-три седмици преди Сирни заговезни. През този период се разиграват звънците, с цел да падне ръждата от тях. Участниците в карнавала раздрънкват хлопките по могилите. При звука на първите звънци хората казват „Старци дрън – дикли вън!“
Тези думи по категоричен начин доказват, че старчовските игри са предвестници на настъпващата пролет, знак на подготовка за усилена полска работа.

Съставът се дели на две групи: БЕЛОГАЩИ И БАДЖАЦИ.
Белогащите са облечени изцяло в бели дрехи. На кръста препасват пояс с прикачени на него бронзови звънци, между които висят разноцветни прашки, завършващи с пискюли. Преобладаващите цветове на пискюлите са: бял, жълт, червен, син и зелен. Червеният цвят е символ на плодородието в природата, жълтият – символ на житото /хляба/, синият цвят символизира спокойствието, зеленият е символ на гората и полето, белият – символ на невинността и чистотата. Белогащите са символ на добротата и радостта.
Баджаците са облечени с черни сукмани и панталони, направени от козината на коза. На кръста препасват пояс с прикачени на него пет големи медни хлопки. На главите си носят маски, които имат конусовидна форма с
височина до 0,5 м, с много страшен израз на лицевата част (кюлаф). Кюлафите са богато украсени с пискюли, мъниста и др. Те са олицетворение на злите сили в природата.
Кукерите играят в две редици, стъпват в ритъм и по време на играта образуват различни фигури.
С много изящество, красота и ритмичност са изпълнени танците. Истинско удоволствие е човек да наблюдава престрояването на участниците по време на играта.

Съставът е лауреат на пет златни , два сребърни медала, носител на Златна маска от фестивала „Сурва 2018” гр. Перник и множество други отличия от национални маскарадни фестивали. Колективът е участвал на редица международни маскарадни фестивали – Турция, Сърбия, Франция, Унгария и Черна гора, Словения, Гърция, участия в Международни фолклорни фестивали в побратимените на Карлово градове Конин – Полша и Осио Сотто – Италия, гр. Матера – Италия европейска столица на културата в партньорство с Пловдив – 2019.

Борима изгони злите сили в очакване на пролетта

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button