Литературен клуб“Орфей“ във Велико Търново

Литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука – 1870” – Троян представи своя алманах „Гласът на душата” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Свързани статии

Събитието, което бе по инициатива на Студентския съвет, се проведе в централната университетска библиотека на висшето учебно заведение. В присъствието на студенти, преподаватели и гости Мария Георгиева и Давид Костадинов изнесоха рецитал по творби от сборника, а Никола Янев изпълни свои авторски творби на китара. И тримата са възпитаници на НУПИ „Проф. Венко Колев” – гр. Троян. Прочетените произведения направиха впечатление на публиката с дълбочината на философските търсения, също и с тематичното си разнообразие – за сложността на човешката природа, парадоксалността на любовта, изкуството като път и спасение, мъдростта.

Лина Борджиева – ръководител на младежката формация „Орфей” – говори за историята, идейността, името на клуба, както и за артистичните си възпитаници, които са млади хора с разнородни таланти в областта на творческото писане, философията, изобразителното изкуство, музиката.

Водещ на литературната изява беше Христо Костов – също завършил Националното художествено училище в Троян, а в момента студент по история във ВТУ и член на Студентския съвет. Христо всъщност е и инициаторът на идеята словесният кръжок „Орфей” да се представи в университетската библиотека пред студенти и преподаватели, като тази културна изява се оказа и първата за институцията от месеци наред.

 

Лина Симеонова

Автор:
Лина Симеонова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button