Над 30 доброволци са заявили своята готовност в подкрепа на украинците

Над 30 души са заявили своята готовност да оказват доброволна подкрепа (част от тях владеещи руски и английски език; двама с украински). Това заяви на пресконференция кметът на община Троян Донка Михайлова. Община Троян е предприела поредица от мерки за подкрепа във връзка с войната в Украйна.

Трима лекари ще извършват безвъзмездно медицински прегледи, а двама юристи ще предоставят възможност да правна помощ и защита. Шестнадесет души от Доброволното формирование към Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Троян също са изразили готовност да се включат при необходимост.

Доброволците са в готовност за осигуряване на транспорт на украински граждани при посещение на държавни институции на територията на общината и извън нея. Община Троян пък се е ангажирала с предоставяне на психологическа подкрепа, насочване към заетост на правоимащите лица, осигуряване на безплатно обучение и дейности по занимания за децата, достъп до здравни грижи за деца и възрастни.

Михайлова посочи още, че е създаден общински координационен съвет, който ще заседава при необходимост и ще предлага предприемането на конкретни действията спрямо развитието на ситуацията.

Общината се е включила в кампанията на БЧК за осигуряване на хуманитарна помощ и средства за Украйна, като е създадена организация по събиране на дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали, включително осигуряване на транспорт на събраните материали до Областния съвет на БЧК в Ловеч.

С цел предотвратяване разпространението на COVID-19 е осигурено безплатно тестване от многопрофилната болница в града, а при необходимост осигуряване на бързи тестове за изследване на украински граждани със симптоматика.

На сайта на Общината е публикувана информация за условията за регистрация на украински граждани на български и руски език.

Събира се информация за броя, местоположението и капацитета на жилища, които могат да бъдат предоставени за настаняване и контакти на собствениците, желаещи доброволно да посрещнат граждани на Украйна в частни домове, за да бъде оказана логистична помощ за насочване на украински граждани към подходящо жилище на територията на общината.

Организирано е провеждането на социална анкета за украинските граждани, с цел насочване към ползване на подходящи услуги и дейности за подкрепа, каза още Михайлова.

 

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button