Община и доброволци обединяват сили в помощ на гражданите от Украйна

Община и доброволци тази вечер в салона на Общинска администрация проведоха работна среща, на която обединиха сили  в помощ на гражданите от Украйна.

Кметът Донка Михайлова благодари на всички присъстващи троянци, които изявиха желание да помагат. Тя помоли представителите на присъстващите организации да декларират в най-кратък срок с какво могат да бъдат полезни – доброволци, места за настаняване, дарения, връзки с работодатели и др., които биха спомогнали за оптимизирането на процеса.

Община и доброволци обединяват сили в помощ на гражданите от Украйна
Ралица Бенчева – директор на ОУ“Иван Хаджийски“ сподели мероприятията, които ще бъдат организирани за децата

Всяка от организациите и институциите – Дирекция Бюрото по труда (ДБТ) Троян, Отдел „Социална и здравна политика“, Ралица Бенчева – директор на ОУ „Иван Хаджийски“ в града – сподели  своите планове за украинските граждани.

В Троян е създаден координационен съвет, който включва представители на основните институции, ангажирани с проблема, както и на парламентарно представените и представените в Общинския съвет политически сили. По предложение на координационния съвет вече е съставен протокол, който описва стъпките на всички, които приемат в своите домове бежанци. Публикуван е на сайта на администрацията.

Община и доброволци обединяват сили в помощ на гражданите от Украйна
Ивелина Радевска – Стоименова ДБТ Троян

Изработена и индикативна примерна програма за подкрепа на украинските граждани на територията на общината, която е предоставена на съответните институции, каза още кметът.

Гражданите на Украйна, които пристигат в общината, в голяма част от случаите контактуват пряко със заявилите да ги приемат. Засега в Троян има 53 украинци, настанени по частни домове. Тия дни се очакват да пристигнат още.

На работната среща бяха изяснени посоките, в които могат да помогнат – чрез превод, социална подкрепа, при изясняване на основните потребности на хората, да ги подкрепят в ориентацията в местния контекст и в специфичните нужди, които те имат.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button