Преслава Иванова: Нека бъдем ЧОВЕЦИ

Преслава Иванова – млада жена, родена в Тетевен, живееща в Троян, изрази своето мнение за войната в Украйна и апелира: „Вярвайте в каквото си искате, но преди да бъдем фили, фоби, или каквото и да е било друго, нека бъдем ЧОВЕЦИ“

Ето и личното мнение на младата жена.

Войната в Украйна ни показа колко бързо това, което сме мислили за невъзможно, може да се окаже реалност и колко бързо едни хора, които са имали относително уреден живот, могат да загубят всичко. И аз, като много други хора, се опасявам, че утрешната България, може да е днешната Украйна. Но няма смисъл да живеем с бъдещи проблеми, а трябва да се съсредоточим върху най-доброто, което можем да направим в настоящето.
Уважаеми хора, помислете колко много имате в момента – дом, близки, работа, сигурност. Ако нещо в живота ви не достига, тогава отговорността да промените нещата е ВАША. Пресмятате колко щяла да даде държавата на бежанците, какво имало или нямало за вас или вашите деца. Ами живеете в собствената си страна, изискайте го – учете, работете, протестирайте, търсете си правата, настоявайте за по-добро образование, здравеопазване и заплащане… Никой няма да го направи вместо вас, вие сте отговорни за собствения си живот и за този на децата си. Имате ИЗБОР – ако не ви стигат парите сменете си работата, преквалифицирайте се, променете нещо и, най-важното – спрете да мрънкате и да гледате в чуждата паничка и употребете енергията, която хабите да се оплаквате, за да направите нещо добро за себе си и близките си.
Да, сред пристигналите от Украйна има и хора, които са материално по-добре от вас или мен, но тези хора не търсят помощ, оправят се сами. Но има и други, и те са много, много повече, които са взели детето си в едната ръка и чанта багаж в другата и са тръгнали с едното яке на гърба по снежните пътища на Европа.
Не развивайте теории колко лицемерни били реакциите на институции и хора и как бежанците били претенциозни, докато си пиете кафето на топло в хола. Нека леля Гинче от Старо село (да речем) не се мъчи да покаже колко дълбоко разбиране има за спорни исторически факти, за които цели нации не могат да се разберат, и като няма желание да помогне, поне да не пречи като споделя фалшиви новини на пълния си с цветенца и пейзажи профил.
Помислете, че утре можете вие да сте на мястото на майките, които са сами в чужда страна, без да има как да подслонят и нахранят децата си, може да сте хронично болният, който няма лекарства, можете да сте момичето или момчето, което вчера си е мислило, че има целия свят, а днес стиска само един телефон – последната останала връзка с близките.
Вярвайте в каквото си искате, но преди да бъдем фили, фоби, или каквото и да е било друго, нека бъдем ЧОВЕЦИ

Преслава Иванова -Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button