Ще има ли обходно трасе в кв. „Велчевски“ Троян

Ще има ли обходно трасе в кв. „Велчевски“ Троян, който да облекчи транзитния трафик  през града? Този въпрос зададохме на кмета на Община Троян по време на днешната пресконференция за медиите.

Тази тема е поставена пред депутатите от сегашното Народно събрание като приоритет, каза кметът Донка Михайлова.

Изграждането на моста при „Лукойл“ бе само първата стъпка от усилията за създаване на транзитен път.

Следващият етап е изнасянето на движението, което сега преминава през кв. „Велчевски“ на западния бряг на р. Осъм, между къщите и реката. Трасето е с обща дължина от 1080 м., разположено от металния павилион за зеленчуци (север) до включването в ул. „Васил Левски“ при бл. „Строител“ (юг) и новоизградения мост. С двата етапа – изграждане на моста и на бъдещото  трасе в кв. „Велчевски“ е  да се  избягва преминаването на транзитните автомобилите през ж.п. прелезите при „Лесопласт“ и „Кози вир“ и образуването на задръствания там.

Обектите, които трябва да се отчуждят са 82 на брой, като от всеки парцел трябва да отчужди площ от по 2-3 кв.м

Финансовите средства , които са необходими за отчуждаването на имотите е около  320 000 лв, но преди 6 месеца. Това , което ще се опита общинска администрация е да поиска от  Агенция пътна инфрастрктура да извършат необходимите процедури. Кметът подчерта, че това  е правилно,  тъй като става дума за бъдещо трасе на републикански път, а не  на общински.

За това има сключено споразумение от 2014 г. между кмета на Общината Донка Михайлова и тогавашния председател на АПИ Дончо Атанасов

На този етап тази тема е оставена на втори план, тъй като считат, че целогодишното преминаване  през Троянски проход и обновяване на улица „Стара планина“ в Орешак са приоритети.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button