В Троян са настанени 33-има украински граждани

В Троян са настанени 33-има украински граждани на  шест адреса, това съобщават  от Областна администрация Ловеч. В областта   са настанени 143 украински граждани, има готовност за още 140

Тази вечер пристигат още 80 във военно-почивния комплекс в тетевенското с. Рибарица

Областният управител обяви денонощни телефони за връзка с желаещи да окажат подкрепа

Общините отговориха на искането на областния управител и предоставиха информация за настанените до момента на тяхна територия украински граждани и за броя на местата, където биха могли да бъдат посрещнати бягащите от войната. До днес в областта убежище са получили 143-има, има готовност за още 140.
По данни на община Ловеч 87 са настанени в два хотела в Ловеч, подадена е заявка за настаняване на 30 човека в учебния център на НСИ в с. Сливек. Подготвен е и един частен апартамент в ж.к. „Младост“, където се очаква да се подслони петчленно семейство. Свободните места за настаняване, собственост на община Ловеч, са три апартамента в ученическото общежитие с общ капацитет 15 човека и къща за 8 човека. Предприет е и спешен ремонт на три общински жилища, където впоследствие може да бъдат приети 12 души.
В община Троян са настанени 33-има украински граждани на шест адреса. В община Луковит – 19 в частна база, там нямат общински имоти за настаняване. В община Тетевен към момента няма настанени, но има готовност за четирима в Тетевен и 15 в с. Български извор и с възможност за изхранване. Община Априлци разполага с 50 места в семеен хотел „Саня“, опция, която бе представена вчера и пред областния управител от собственика на базата, към момента няма настанени украинци.
Останалите общини –Угърчин, Ябланица и Летница, нямат настанени и не разполагат с общински имоти за това.
Координатор за поддържане на връзка и взаимодействие с областната администрация са посочили общините Априлци, Тетевен, Троян, Угърчин и Ловеч.
Областният управител Виктор Стойчев благодари за своевременната реакция и призова за солидарност и максимална координация между институциите. В тази връзка той свиква в петък заседание на областния съвет по сигурност в разширен състав. Стойчев препоръча общините да проучват и потребностите на бедстващите хора, за да може БЧК да им предостави необходимото. Той обяви и денонощни телефони за връзка – 0886182572 и 068 601074, на които българите, които желаят да окажат подкрепа или вече са предоставили подслон, да посочат от какво имат нужда, а и за да бъдат обхванати всички новодошли.
Междувременно днес стана ясно, че тази вечер в базата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ в тетевенското с. Рибарица – хотел „Рибарица“, ще пристигнат 80 украински граждани.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button