Започва разчистването на Троянския проход

На места преспите достигат 3 м

Започва разчистването на Троянския проход – път II-35 Троян – Кърнаре, затворен за движение за всички моторни превозни средства след обилния снеговалеж и бурните ветрове в последните седмици, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

9 снегопочистващи машини – роторни и комбинирани снегорини, багери и друга специализирана техника, в следващите дни ще работят за разчистването на снегонавяванията в най-високия Старопланински проход. На места преспите достигат до 2-3 метра.

Екипите на пътноподдържащите фирми ще работят мобилизирано, за да се възстанови възможно най-бързо движението в прохода, който е най-пряката връзка на Централна Северна България, включително Плевен, Ловеч и Троян, с Южна България. Ако няма нови снеговалежи в следващите дни се очаква движението да е възстановено до края на седмицата, обещават от АПИ.

Средната продължителност на снежната покривка е 168 дни, от които средно 78 дни покривката е устойчива. Затварянето на прохода през зимния период нанася сериозни щети върху развитието на туризма и бизнеса.  Въпреки наличието на атрактивни зимни курорти, те не са в състояние да разгърнат целия си потенциал. Съществуват различни варианти за преодоляване на посочените проблеми – целогодишно почистване от снегонавявания с високопроходима техника, изграждане на пътен тунел Троян-Кърнаре, изграждане на железопътен тунел Троян-Кърнаре.
АПИ залага общо 39 мл. лв. за проучване, проектиране и изпълнение на защитни съоръжения срещу снегонавявания в проблемните участъци. Предвижда се обектът да бъде изпълнен в рамките на 2022 и 2023 година. През 2022 г. се планира да бъде проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране, да се издаде строително разрешение за обекта и да се проведе обществена поръчка за избор на изпълнител.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button