Живущи на кооперация в Троян 40 години тънат в кал

По улицата има опасни шахти, невъзможно е да се върви при дъжд, жалват се хората

Живущи на жилищна кооперация, находяща се на улица „Петко Славейко” бл.38, с четири входа, в близост до хотел „Троян плаза“,  40 години газят в кал, четем в сигнал, получен на електронната ни поща. Отидохме на място да проверим за какво става дума.
Пред камерата на електронната медия „Троян експрес „, живущите от 4-те входа споделиха, че блокът е построен през 1974/75 година, на частни начала, въпреки че къщите им са били съборени именно на това място.
До този момент предблоковото пространство не е асфалтирано. По думите на инж. Николай Райковски, началник отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ към община Троян, когато е трябвало да се прави Вертикалната планировка (очертаване на дворното място )  преди да се въведе в експлоатация на обекта,  е  нямало достъп до там. Затова и това предблоково пространство или дворът не е асфалтиран до този момент. Жилищната кооперация е въведена в експлоатация в този вид. Сега се изготвя проект по Програмата за развитие на селските райони за финансиране с цел да бъде оправен този проблем.
При огледа на двора, живущите ни показаха изпочупена шахта от камионите, които са минавали оттам, за да носят материали при изграждане на подпорна стена покрай река Осъм преди 3 години.

Също така има и запушени шахти. Има в съседство занемарена къща с опасна шахта в двора им, който не е заграден.Живущи на кооперация в Троян 40 години тънат в кал
Собствениците са се надявали искрено, че при строежа на подпорната стена на река Осъм, ще пооправят пътя им. Но не се е случило. Със собствени средства закупуват чакъл и правят пътеки, за да не боксуват колите и да няма тази кал. Но полза от това няма, защото чакъла потъва след поредната порция дъжд и кал.
Срещата ни с хората, които мразят снега и дъжда,  се състоя е петък, 04.03.2022 г.  Поканихме и инж. Райковски да присъства, но той бе възпрепятстван и не дойде, но записахме отговора му. Ще го чуете във видеоматериала по-долу
Г-жа Снежина Табакова, която е  родена и живее в този блок, и работи в Община Троян,  разясни, че надеждата сега е в Програмата за развитие на селските райони. Табакова обясни, че процесът е бавен и може да има резултат след година. Помоли съседите се да имат още малко търпение. Тя обеща да инициира среща на представителите на жилищната кооперация с кмета на община Троян Донка Михайлова.

Живущи на кооперация в Троян 40 години тънат в кал
Другото, което  е направило неприятно  впечатление на хората е,  че е имало проект за асфалтиране на съседния блок, пак на ул. „П.Р. Славейков”, който е построен по-късно. Преди 2 години там е извършено асфалтиране, но пред техния – НЕ. (на снимката по-горе). Не могат да си обяснят, защо при тях не е положен асфалт, при положение, че техният блок е на по-високо ниво и водата върви надолу.

Живущи на кооперация в Троян 40 години тънат в кал
Зад блока

Имало е възможност да се оправи  и тяхното  дворно пространство, когато се е строял и хотел „Троян плаза“.

Живущи на кооперация в Троян 40 години тънат в кал
Два блока в съседство – на единия предблоковото пространство  е асфалтирано – другото- кал

Също така те нямат нормален достъп до гаражите си, които зад блока, защото пътят е помлян и всичко е кал.
Собствениците на апартаменти обаче заплащат данъци за 1-ва зона, т.е най-високите за Троян – от 250 до 300 лева, защото са в централна зона.
Тук е мястото да кажем, че живущите до този момент не са подавали сигнали да институциите. Те са уведомявали за този проблем само устно или чрез комуникационни канали във Фейсбук. Те са разчитали само на това.
Официално сега са приготвили подписка от собствениците на 32-та апартамента, с искане да им се асфалтира предблоковото място.
За запушените шахти също не са подавани сигнали, защото знаели „какво ще каже инж. Гечев”.
Всичко от срещата ни ще видите и чуете във видеоматериалите.

Срещата с живущите


Отговорът на инж. Райковски

Пояснение

Вертикалната планировка част от проекта за строителство, изготвя се от геодезист и представлява описание на моделирането на съществуващия терен спрямо новите сгради и съоръжения. Необходимо е преди това да има геодезическо заснемане на имота.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button