„Ако обичаш гората, боклука в торбата и в колата“

„Ако обичаш гората, боклука в торбата и в колата“ –  това бе призивът отправен от служителите на Териториално поделение на Държавното горско стопанство (ТП на ДГС) Троян днес в почистването на Лесопарк „Турлата“, находящ се над църквата „Света Параскева“, до стадион „Чавдар“, в която участваха над 40  троянци.

 "Ако обичаш гората, боклука в торбата и в колата"
Групата, която изчисти района на Калето

Акцията бе част от инициативите заложени в Седмицата на гората, която в стартира ТП на ДГС Троян. Тази година инициативата се провежда под надслов „ Аз обичам гората “. Седмицата на гората се отбелязва в периода от 04.04. до 11.04.2022 г. Днес в емблематичния за всички троянци Лесопарк „Турлата” гора, представители на общинска администрация, граждани и Горско стопанство-Троян заедно отбелязаха еко инициативата. "Ако обичаш гората, боклука в торбата и в колата"
Събитието откри инж. Милко Станчев, директор на Държавното горско стопанство (ДГС) – Троян. Той отбеляза, че служителите на горското стопанство полагат всички необходими усилия за опазване на горският фонд в района. Пред дошлите троянци, да почистят Лесопарка, той поясни какво още предстои да се прави. Ще има Двуетажна къщичка за децата. В горният край на поляната място  ще има за пикник за чевермета, подобно на това на Беклемето, беседка за влюбени и пейка за целувки Ще бъде оградено място за домашните любимци и др. изненади. Почистването на горските територии е част от националната кампания на Изпълнителна агенция по горите и Северозападно държавно предприятие гр.Враца, по случай седмица на гората 2022г. ДГС Троян благодари на всички, които се включиха за един по-чист парк! "Ако обичаш гората, боклука в торбата и в колата"
На участниците бяха раздадени ръкавици, шапки с логото на ДГС – Троян и чували. Те бяха разпределени в групи с водачи, които бяха лесничеи и задачата бе да се достигнат до всички точки на Лесопарка – Васил Героя, Калето, Старите гробища, Гъбата, стигнаха до Балабанския завой и др.
Бяха събрани над 20 чували отпадъци – телевизори, пластмасови бутилки и др., които бяха откарани направо до сметището.
Общо взето нямаше нерегламентирано изхвърлени отпадъци, което е доста похвално за гражданите на троянци.
За финал на инициативата, инж. Милко Станчев благодари на всички доброволци, които отделиха от личното си време, за да почистят любимото място на троянци. "Ако обичаш гората, боклука в торбата и в колата"


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button