Български пощи поетапно възстановяват услуги

Български пощи работиха на място и през празничните дни за изграждане на система, позволяваща реализиране на разширен комплекс от мерки за киберсигурност и поетапно възстановяване на дейности и услуги, съобщават от пресцентъра за Троян експрес
В пощенските станции се приемат препоръчани и непрепоръчани вътрешни пратки и колети от корпоративни и частни клиенти. Изискването е услугата да е платена по банков път. Доставят се вътрешни пратки без наложен платеж. Започва доставката в пощенските станции на международни пратки и колети, за които не се дължат вземания.
От 12.00 часа на 29.04.2022 г. е възможно плащане на сметки за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенски станции. Списък на тези станции е публикуван на сайта на дружеството и ще бъде актуализиран непрекъснато.
В пощенските станции могат да се изпращат данъчни декларации, като цените се заплащат по банков път.
Работи се за възстановяване на услуги, свързани с плащания и парични преводи в пощенските станции, се казва още в прессъобщението

Да напомним,че информационни системи на Български пощи бяха обект на сериозна кибератака в събота, 16 април 2022 г.

Нямаше  прекъсване в изплащането на пенсии, социални помощи и еднократни Великденски добавки в пощенските станции в цялата страна.

Доставяха се  и вътрешни пратки без наложен платеж. В резултат на кибератака са възможни затруднения в използването на само част от услугите на Български пощи.

Кибератаката беше установена бързо и незабавно бяха взети мерки, като беше осигурен и ресурс на държавната облачна инфраструктура за прехвърляне на системите на Български пощи. Екипите на компетентните институции работят по анализ на злонамерените действия и оценка на засегнатите системи.

 

 

Автор:
Дора Цветкова – връзки с обществеността, Български пощи ЕАД

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button