Децата са важни и как живеят е много важно за община Троян

Децата са важни, затова какво ядат и как живеят е много важно, за община Троян това е приоритет  е казала Донка Михайлова,  по време на първия сезон от серията уебинари с мото „Планетата ни е важна“. Поредицата се реализира благодарение на Бранд Медия България ЕООД, издател на икономическия сайт Economic.bg и националния информационен портал Kmeta.bg. Стратегически партньор на проекта е Европейската инвестиционна банка.

“Обществените поръчки за нас не доставят най-добрата храна за децата, затова намерихме решение – община Троян създаде собствени полета за отглеждане на плодове и зеленчуци. По този начи даваме на децата екологична и природосъобразна храна. Имаме овощна градина от ябълки и сливи, имаме градини от репички, зелена салата, домати, краставици, тази година продължаваме и с нива от картофи”, обясни Михайлова. И допълни, че по този начин храната била и на по-ниски цени.

Троян вече има две инсталации за боклука – сепарираща и компостираща. “Хората свикнаха за няколко месеца да събират боклука по новия начин”, изтъкна Михайлова. Част от земите в общината вече се наторяват с компоста от преработения отпадък. Употребявани дрехи и обувки също се обработват и събират по различен начин, както и отпадъците след отоплението през зимата.

Кметът на Троян алармира, че общините нямат административен капацитет, който да е компетентен по отношение на това сами да произвеждат енергията, която потребяват. Тя е убедена, че това трябва да се промени възможно най-скоро и да е приоритет за държавата.

По време на уебинара министърът на околната среда и водите Борислав Сандов призова общините, че при излишък на ток, който сам произвеждат чрез фотоволлтаични инсталации, да го даравят на домакинствата.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”, Кирил Георгиев, Мениджър „Регулаторни въпроси“, БАТ България и Марияна Янева, Директор Политики и комуникации в Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия също се включиха в дискусията.

 

Източник
Кмета.бг

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button