Христина Петрова се закле като общински съветник

Културата днес е успехът утре - това е девизът на Христина

Христина Петрова е новият общински съветник в троянския парламент. Тя днес положи клетва и получи своето удостоверение като такава.

Тя влиза  в Общинския съвет от листата на БСП Троян и  заема  мястото на починалия наскоро инж. Васил Радойчевски с решение на  РИК Ловеч.

Дали можем да разкажем накратко за Христина ?

Завършила е Езиковата гимназия в Ловеч с немски език. Следва Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност Начална педагогика, която надгражда с второ висше образование – обучение по английски език. Три десетилетия е учител, едва ли може да каже колко плахи детски ръчици е държала, колко деца е повела по пътя на знанието.

Христина Петрова е позната на троянските приятели на Мелпомена. Повече от 30 години се радваме на ролите ѝ в безброй (може би са с-брой, ако някой брои) постановки на театралната трупа към Читалище „Наука – 1870 г.“ в Троян. Обичана водеща в различни събития. Снимала се е в софийски медии, както и в два филма (скромността ѝ пречи да се похвали, оказва се). Семейният албум съхранява спомени от работата ѝ с известни български режисьори като Димитър Стоянов (старши), Дочо Боджаков, Николай Акимов …

Беше репортер и водещ в нашата местна телевизия „Спринт“, дори се справи с голямото предизвикателство: водещ на излъчвания на живо „Троянски дневник“ (и то повече от 10 години!). Нейни материали са излъчвали Евроком Велико Търново, Нова телевизия, Евроком София, Първа програма на БНТ, както и няколко излъчвани чрез интернет телевизии.

Трябва да споменем, че учителката  в СУ „Св. Климент Охридски“ е и „част“ (неуместно звучи, но е така) от слънчевата верижка на семейство от поетеси. Дъщерята на една от най-известните троянски поетеси Пенка Грошева е издала самостоятелна стихосбирка, а по техните стъпки върви и дъщеря ѝ Рая.

Изпод перото на Христина Петрова са излезли дописки и репортажи в местни и централни вестници

Източник
БСП Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button