Изложбата „Богатството на троянската керамика“ в Ботевград

Изложбата „Богатството на троянската керамика“ официално  бе открита на велики вторник в залите на Историческия музей Ботевград. За втори път Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян гостува в Исторически музей-Ботевград.
Мобилната изложба се състои от 20 броя табла с богат текстов и снимков материал и 82 броя подбрани експонати от фондовете на Музея на занаятите – Троян. Проследява развитието на грънчарството в Троянско – видовете форми и декорации; пещите и инструментите; фразеологията свързана с грънчарството; пазарите и панаирите; специалните съдове, които се използват за съхранение и пиене на ракия; мястото на грънчарските съдове в троянската къща. Представени са едни от най-известните имена в занаята: Данчо Василешки, Никола Николски, Цочо Ковачев, Баю Добрев и Петър Цанков. Разказани са историите на фамилия Йовкови – четири поколения потомствени майстори грънчари и на Йова Раевска – едно от най-големите имена в развитието на художествената керамика в България.
Всеки един от експонатите носи история и показва част от развитието и разнообразието на троянската керамика в периода от края на 19-ти до 70-те години на 20-ти век.
Благоприятните природни условия – пластични глини с високи технологични показатели и неограничен дървен материал за опалване на пещите, съчетани с пословично предприемчивото и трудолюбиво население превръщат Троянския край в една от най-атрактивните и стопански устойчиви територии на грънчарството.
Изложбата е придружена от видеофилми и ще остане на разположение на ботевградската публика до края на месец юни.Изложбата "Богатството на троянската керамика" в Ботевград

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button