Куз баир над Гумощник гори

Днес имаше пожар и в землищата край село Бели Осъм

Куз баир над Гумощник, община Троян, гори  и  засега огънят не може да бъде загасен заради вятъра, съобщи Искра Ковачева – кметски наместник на селото.

Там служителите на РС ПБЗН Троян и на ТП на ДГС в града, начело с инж Милко Станчев.

По думите на Ковачева и  на Станчев пожарът се е разсрастнал  на много голямо  площ, чак към Дебнево.

Има няколко къщи, които са в  близост до пожара, но там са изпратени доброволци от селото, докато дойдат собствениците им.

Днес са горели над 1000 дка, в които има и горска и земеделска в землищата селата Бели Осъм и в Гумощник – все още не се знаят точните декари.
От обявяването на пожароопасния сезон (25.03.2022г.) до вчера, на територията на Община Троян са възникнали 13 пожара. Един горски, а при останалите са горели сухи треви и стърнища.
ДГС Троян призовава всички граждани, да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, в това число в земеделски земи.
Молим всеки човек, забелязал пожар в горски или земеделски територии, незабавно да подаде сигнал на телефон 112.
Припомняме, че по време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи но разстояние по-малко от 100м. от границите на горските територии.
Безотговорността на някой, ни оставя без сън и покой!

Да поздравим и да благодарим на пожарникарите, служителите на ТП на ДГС Троян, на доброволците от Гумощник. Респект за тях!
За нас остава поуката – да пазим!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button