Митрополит Гавриил отслужи водосвет в параклиса “Св. Георги” в с. Балабанско

Митрополит Гавриил – Ловеч отслужи водосвет в съслужение  със свещеноиконом Калин в параклиса “Св. Георги” в с. Балабанско , който е осветен на 30.07.2011 г.

Години наред параклисът бе с течове от покрива, значителни щети по сградата и на практика бе неизползваем. Със съвместните усилия и финансиране на Митрополията и Община Троян параклисът бе възстановен за радост на хората от селото, а и на всички нас. Кметът Михайлова е изразила нейната, на кметския наместник Маргарита Генковска и на балабанчани благодарност за доброто ни взаимодействие с Негово Високопреосвещенство и обсъдихме следващи общи дейности в Гумощник и Черни Осъм, сподели Кметът. Михайлова .

Идеята за построяването на параклиса в  махала Балабанско има дълга история. Реализацията обаче става възможна след като двете сестри Радка Сеизова и Димка Георгиева решават да дарят подходящо място (хем близо до селските гробища, хем до пътя). Сериозна заслуга да започне строителството има бившата кметица на селото Невена Балабанова и  наследилият я на поста Минко Влаховски (вече покойник) пише Троян 21

С голям принос са  и тогавашният председателят на църковното настоятелство Минко Пенчев и помощницата му в църковните дела и една от сериозните дарителки – бизнесдамата Дияна Добрев. Дарители за църквата „Св. Георги” в Балабанско – общо над 70 (фирми и физически лица. Архитектурният проект на църковната сграда пък е дарение от арх. Марин Попов (бюро „Мора”).

Източник
Донка МихайловаТроян 21

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button