Новите правила за обявяване на извънредна обстановка са ясни

Новите правила за обявяване на извънредна обстановка бяха приети от  депутатите приеха на второ четене.  Има промени в Закона за здравето за края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април. Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители, съобщи БТА

Министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска, гласят гласуваните текстове. Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време.

Освен национални програми, Министерството на здравеопазването ще изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерски съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец.

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. “Чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек”, смята Цвета Галунова. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта. Председателстващият заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

С измененията се правят промени и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. С тях се предвижда да се удължи с три месеца, след отмяната на извънредната епидемична обстановка, възможността Министерството на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ, цитира Троян експрес  от БТА.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button