Презентацията „Керамиката в персийската поезия“ събра почитатели

Презентацията „Керамиката в персийската поезия“ събра много почитатели в петъчната вечер в галерия „Серякова къща“.

Презентацията "Керамиката в персийската поезия" събра почитатели
Вдъхновителята за презентацията – Николай Йовков

Гости бяха Абдул Реза Абаси, културен аташе на Република Иран; д-р Набиола Масуми, ирански поет и писател; Халил Садула, преводач в иранския културен център; Мужган Голпоуш, иранска художничка; проф. Златогор Минчев от БАН и др.
Събитието беше подобаващо озвучено от дует „Фантазия“: Мариета Куцарова, флейта и Амория Маркова, пиано.
Преводач на събитието бе Цветанка Босева, която  бе неразделна част от презентацията.
Тази вечер троянци се докоснаха до една друга култура и научихме колко ценена е нашата керамика.

Презентацията "Керамиката в персийската поезия" събра почитатели

Малко преди презентацията, представители на общинска администрация имаха възможност да проведат ползотворна работна среща с първия секретар по въпросите на културата към посолството на Ислямска република Иран у нас – г-н Абдулреза Аббаси, който е и директор на Иранския културен център.
Бяха обсъдени перспективи за изграждане на пълноценно културно партньорство между Троян и ирански градове, които са средища на прочутата персийска керамика, готовността на Иранския културен център да посредничи за организацията на съвместен занаятчийски пленер в Троян, както и представяне на български и ирански документални филми, посветени на занаятчийските традиции.
През есента на 2022 г. ще бъдат отбелязани 125 години от установяването на дипломатически отношения между Иран и България, и в тази връзка, г-н Аббаси изрази надежда, че знаковата годишнина може да се превърне в база, върху която да се изгради един ползотворен културен обмен.
Програмата на г-н Абасси продължи с посещение в троянския Музей на занаятите и НИХЗИ – с. Орешак.
Припомняме, че иранско изкуство няколко пъти е представяно в залите на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак и винаги се е радвало на сериозен интерес от страна на публиката. Пътят за реализиране на съвместни инициативи остава открит и в най-скоро време се надяваме да имаме възможност да информираме за предстоящо съвместно събитие.Презентацията "Керамиката в персийската поезия" събра почитатели

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button