Протест на представители на пътностроителните фирми

Протест от десетки работници с камиони и друга техника на пътностроителни фирми с състоя  на пътен възел „Абланица“ между Ловеч и ТроянПротест на представители на пътностроителните фирми

Представители на пътностроителните фирми протестират в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност. Те заявиха, че от една година стоят без възлагане и без средства. Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.

Някои от фирмите имат да получават от държавата между 30 и 60 милиона лева за извършени ремонти и зимно почистване и поддържане на пътища.

„Искаме си парите, да си ни дават заплатите“, каза демонстрант и добави, че фирмата в която работи има да получава над 30 млн. лв.

„Великденски очаквахме сега да получим със заплатите, обаче и заплати няма да има“, каза друг протестиращ.

„Последният превод – онази година април месец, нито за зимното са плащали“, каза трети демонстрант пред Пламен Христов от БНР.

Над 86 пътностроителни и пътноподдържащи фирми участват в протеста в столицата. Те се събраха пред сградата на парламента в 9 ч. След това под звуците на тъпан, сирени, свирки, шестваха до сградите на Министерството на финансите и на Министерския съвет.

Инж. Георги Златев от Българска браншова камара „Пътища“ заяви, че нито зимното поддържане, нито задълженията отпреди година са разплатени. Освен 20% инфлация, строителните материали също са с по-високи цени.

„Няма пари, няма плащане“, „От една година чакаме парите, все ни обещават… само проверки, проверки, провериха всичко и пак…“, „Има направени пътища, а не е платено“, „Не получаваме заплати, затова сме тук. А имам семейства, имаме сметки, изнемогваме“, „Нашата фирма е 300 човека, 150 човека сме съкратили“, „За жалост ще се изгубят специалистите и накрая няма да имат хора за работа, дотам сме стигна

Протест  имаше в Русенска област, на Ришкия проход, пътят Айтос – Провадия

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button