Разпети петък в храма на село Белиш

Разпети или Велики петък е най-тежкият и страшен ден от седмицата преди Великден, на него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя.

Разпети петък в храма на село Белиш
Отец Марин Божков

Миряни от село Белиш, Троян посетиха храм „Св. ДУХ“, за да се помолят. Службата бе водена от отец Марин Божков (от троянската църква). Всички минаха под Плащеницата да благодарят на Спасителя за изкуплението, с което е дарил човечеството

В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.
Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски, защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.

Часовете се пеят и четат в петък сутринта. Те съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви.
След деветия час се продължава с последованието на вечернята. Вечерта на Велики петък се отслужва утренята за Велика събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба. Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху плащаницата и изобразява това снемане. На Велики петък сутринта, в центъра на храма се изнася св. Плащаница.

Във всички храмове на селата в община Троян бе изнесена св. Плащаница.

Снимките са на Троян експресРазпети петък в храма на село Белиш

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button