Съвсем скоро ще обявят обществена поръчка за основен ремонт на II-35 Троян – Кърнаре

Съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка и за избор на изпълнители за изработване на технически проекти за основен ремонт път II-35 Троян – Кърнаре в участъка на местността „Беклемето“ по билото на Стара планина и изграждане на съоръжението за снегозащита в близките 65 дни. Това съобщи заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на срещата си с кметовете от Област Ловеч. Представител на Община Троян бе и.в.д. кмет Ангел Ангелов. Той и депутатката от 11 МИР Вяра Емилова поставиха проблема целогодишното преминаване на Троянския проход, за основния ремонт на улица „Стара планина“ в Орешак.

Индикативната стойност на поръчката, чието изпълнение ще осигури целогодишна проходимост на републиканския път, е 150 000 лв. с ДДС. Обществени поръчки за изработване на технически проекти предстоят и за 30 км от пътя Плевен – о.п. Ловеч Троян – Кърнаре и път III-3504 Ловеч – Радювене – Орляне – Угърчин.

Пред министър Караджов кметовете на общините от област Ловеч поставиха проблема с незавършените от миналата година ремонти на участъци от републиканска пътна мрежа. Министърът подчерта, че именно заради недовършените близо 280 обекта в цялата страна е важно Народното събрание да разреши на Агенция „Пътна инфраструктура“ да ги завърши по действащите договори. По тях са започнати и 5 пътни участъка в област Ловеч с обща дължина малко над 74 км. Срокът за завършването им е различен, като крайният е месец юли т.г.

„Без финансиране трудно може да поддържате пътища, а поддържането стана по-скъпо заради инфлационните процеси и материали. Подобен е случаят и с ВиК отрасъла, където държавата също не може да финансира активно проекти, които са в неконсолидирани територии“, каза още вицепремиерът.

Министърът съобщи, че държавната политика за финансиране на ВиК дружествата  ще се преосмисли и без финансиране ще е само общината, която не е присъединена (в случая община Троян), за да не се наказват всички населени места.

При срещата си с кметовете от областта министърът отново разясни възможностите за финансиране на общински обекти със заделените 500 млн. лева от бюджета на МРРБ. Тези пари ще бъдат предоставени за ремонти на четвъртокласни пътища и ВиК проекти. „Смятам, че това е стъпка в правилната посока, която ще подкрепи и процеса на децентрализация“, каза министър Караджов.

Големи възможности за инвестиции ще има и по новата програма „Развитие на регионите 2021-2027 г.“. Ловеч и Троян са сред 40-те градски общини, които ще бъдат подкрепяни по линия на Приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“ на програмата. Като цяло тя предвижда целенасочена подкрепа за Северозападния регион, в чийто обхват попада и област Ловеч, а индикативният бюджетен пакет за региона съставлява 20% от общия ресурс на приоритета (около 550,1 млн. лв.) Това е регионът с най-голям планиран ресурс по Приоритет 2 на ПРР 2021 – 2027 г. „Това означава, че е нужна голяма мобилизация и активност от страна на местните общности, които в този програмен период ще могат да участват активно при определяне на проектите“, призова вицепремиерът.

Министър Караджов и екипът му проведоха среща с областния управител на област Ловеч Виктор Стойчев, както и с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. В разговорите участваха и народните представители Любомир Каримански, Искрен Арабаджиев и Вяра Емилова.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button