Занаятчии от Троян изложиха свои творби в Тетевен

Занаятчии от Троян – Стела Василева – художествена керамика и Николай Минков – изделия от дърво се включиха в 7-то издание на инициативата Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен, които се провеждат от от 29 март до 3 април т.г.Занаятчии от Троян изложиха свои творби в Тетевен

Тази година участие взеха  участие над 20 занаятчии общините Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна.
Европейските дни на художествените занаяти имат за цел да популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, да насърчат интереса на широката общественост към един сектор с висока добавена стойност и да гарантират тяхното бъдеще чрез съхраняване и предаване на следващите поколения.

Всички те изложиха на пл. „Сава Младенов“ своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири, икони, декоративни украси и костюми, плетива на игли, художествена керамика, хляб и др. Проведе се и изложба на автентични народни носии от населените места в общината, както и една ретро изложба на Младен Милев от гр. Тетевен.
Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева бе сред присъстващите на празника.
Събитието е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, като в България то се координира от РСО „Централна Стара планина”. Мотото на събитието през 2022 г. е „Ръцете ни в синхрон”.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button