Троянски деца на „ЛОВ на ЛИСИЦИ“

Троянски деца от СУ „Свети Климент Охридски“  днес  плахо пристъпиха към нов спорт – ARDF или „ЛОВ на ЛИСИЦИ“ (СПОРТНА РАДИОПОСОКА)

Това се случи днес, когато официално  бе открит   спортно-състезателния сезон по Радиозасичане в Троян и възстановяване на ‘LZ2KTS – РАДИОКЛУБ ТРОЯН “ в града след 20-годишно прекъсване

Трасето по Лесопарк „Турлата“ в Троян бе направено от Любомир  Досев – председател на клуба, който разказа как отново е подновена дейността на клуба, благодарение на дейните членове и Община Троян.

Всичко за този клуб,  за състезателите, които са световни шампиони и още интересни факти, може да чуете във видеоматериала.

ARDF или „ЛОВ на ЛИСИЦИ“ е близък спорт за Fox Hunting е радиоориентирането. Той показва радиозоните на картата, в които се чува „лисицата“ (радиопредавател). В „лов на лисици“ радиозоните не са маркирани и радиопредавателите могат да се чуят почти в цялата гора (зона за състезание). В момента правилата за провеждане на международни състезания са установени от Международния радиолюбителски съюз (IARU).

За възможно най-кратък период от време (обикновено ограничен до 120 минути) се предлага спортист, използващ специализиран радиоприемник, радиопосокотърсач, предназначен да определи посоката към източника на радиосигнал (радиопосочване), за да намери определено количество на пресечен терен, най-често в гора, планински или блатисти (обикновено 5, 4 или 3) радиопредаватели, инсталирани на произволни места, които се наричат ​​“лисици“.

Режимът на работа на предавателите за излъчване на собствена последователност на Морзова азбука (moe, moi, mos, moh, mo5) е 1 минута предаване, 4 минути мълчание. Така 5 „лисици“ се излъчват последователно за 5 минути. След това този цикъл се повтаря. Позивните „лисица“ са избрани така, че да могат да се различават, без да се знае морзовата азбука. Броят на „лисиците“ съответства на броя на кратките изблици („точки“) в края на предадения позивен знак.

След старта състезателят взема лагера на източниците на сигнал, прогнозира тяхното местоположение, избира оптималния маршрут и последователността на преминаване на всички задължителни контролни пунктове, намира ги и ги маркира. Състезанието се състои от упражнения, отличаващи се с дължината на вълната (честотата) на предавания сигнал. Понастоящем няма състезания по 10-метровата лента, а обхватът от 80 м се е стеснил до 3,5-3,6 MHz, както е обичайно в чужбина.

Дължината на разстоянието е от 5 до 10 км, в зависимост от пола и възрастта на участниците. Мъжете от 20 до 39 години и ветераните от 40 до 49 години откриват 5 радиопредавателя. Юноши и юноши на 16-19 години – 4 предаватели (през последните години юношите трябва да намерят 5 „лисици“ в квалификационни състезания). Момчета и момичета на 14-15 години – 3 предавателя. По-млади момчета и момичета на 11-13 години – 2 предавателя. По-възрастните ветерани намират по 4 или 3 предавателя. Дължината на разстоянието в спортното радиопосочване се измерва с най-краткото разстояние между контролните точки – „лисици“, според оптималния ред на преминаване („опция“). Скоростта на преминаване на разстоянието е сравнима с резултатите на спортистите на пистите на стадионите. Победител е този, който намери всички пунктове за най-кратко време.

„Ловът на лисици“ първоначално се очертава като военно-приложен спорт и винаги е оставал такъв – тъй като тук по игрив начин се имитира работата на офицерите от военното контраразузнаване: да се намери и неутрализира разузнавателната група на врага.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button