„50 години творческа дейност“ на Енчо Ганковски

„50 години творческа дейност“ на Енчо Ганковски  – това бе повод за изложбата , която се откри  в галерия „Серякова къща’. Тя се превърна в нещо повече от рожден ден на художника. Десетки негови приятели, ученици, колеги-художници изпълниха залите на галерия „Серякова къща“.

Кметът на община Троян г-жа Донка Михайлова, връчи Почетна грамота за заслугите на твореца. Поздрави за Ганковски  отправиха Илиян Илиев – директор на Националното училище по художествени занаяти „Проф.Венко Колев“, Цветан Донковки – председател на  Съюза на троянските художници. Благопожелания и спомени, сподели председателят на Съюза на троянските писатели -Илия Ганчев"50 години творческа дейност" на Енчо Ганковски

Енчо Ганковски е роден на 26 май 1946 г. От 1967 е студент във Висшия институт за изобразително изкуство „ Николай Павлович” . През 1972 завършва специалността „керамика” при проф. Георги Коларов.
След академията се завръща се в Троян и започва работа в Музея на занаятите, където започва сродяването му с духа и естетиката на народното изкуство. За него то е едно дълго пътуване към корена и духа , към пластичния и декоративен език на творбите.
Във времето от 1978 до 2010 г. Енчо Ганковски е преподавател в Средното художествено училище по приложни изкуства в Троян, учител на поколения троянски художници-керамици.
Многобройни са изложбите, в които, той започва да представя своето творчество. Общият им брой е близо 70, като от тях 19 са самостоятелни и 9 събития (изложби, пленери, симпозиуми) с международно участие.
Художникът участва и в 35 събития с приложен характер – аранжиране на изложби в цялата страна, проектиране на експозиции и декоративно-монументални фасадни и интериорни пана. Те красят представителни и обществени сгради в София, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Троян, Луковит, Летница, Голяма Желязна.
През 1989 г. е приет за член на Съюза на българските художници.
Енчо Ганковски е дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button