Демонстрации и изложби по повод инициативата „Нощ в музея“

Демонстрации и изложби са сред проявите, които планира Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян по повод инициативата „Нощ в музея“. Тя ще се състои на 14 май, събота, от 15:00 до 22:00 часа, съобщават от културната институция.

Събитията ще започнат с демонстрация на грънчарско колело на открито под чардака на конака и рисуване на керамични чинии в централната сграда на музея.

Изложбата „Съхранихме и предаваме на бъдещето. Дарители и дарения”

След това, от 17:00 часа, ще бъде открита изложбата „Съхранихме и предаваме на бъдещето. Дарители и дарения”. Тя включва движими културни ценности от фондовете на музея, придобити през последните 13 години. Сред най-ценните образци са крондир с пластична украса, гаваз за ракия, медник, свързан с историята на 34-ти пехотен Троянски полк. В изложбата са представени даренията на майсторите Николай Йовков, Веселин Стоянов, Ценка Николова, Мариана Личева, Неда Личева, Яна Данчева, Веска Колева, както и на художниците Енчо Ганковски, Милко Тодоров, Владимир Киров, Елга Дренска и др.

Място е отделено на по-големите дарителски жестове на Христо Йовчевски, д-р Виолета Койновска, Милко Мичев, братята Борис и Димитър Маринови, Елисавета Марковска, семейство Русеви.

Фотографска изложба „Магическата светлина“

Посетителите на галерия „Серякова къща”, в 18:30 часа, ще присъстват на откриването на фотографска изложба „Магическата светлина“. Това е четиригодишен проект на екипа на „Светлина и култ“, който представя фотографиране на фотолуминесценцията на пещерните минерали. Проектът е публикуван в National Geographic България в броя от месец юни 2021 г. Фотографиите показват магическата светлина на пещерните минерали, заснети в пещерите на България. В процеса на работа е разработен метод на снимане, чрез който в един кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията, заедно с други, които не притежават тези способности, посочват от музея.

От там допълват, че „Светлина и култ“ е проект на фотографа, кинооператор и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство Красимир Андонов, в който се снимат различни фотографски и документални проекти. В основния екип участват Алекс Самунджи, фотограф и оператор, и Огнян Стоянов, изкуствовед и спелеолог. Началото е поставено от Красимир Андонов с неговите фотографии на тракийски светилища, които са публикувани в National Geographic България през 2013 г. в броя от месец юни, посочват от музея.

В Музея на занаятите в Троян, от 20:00 часа, любителят на приключения Павлин Стойнов ще разкаже „Споделено пътуване по гръцкото море и музеи”.

Представяне на обновената платформа „Добавена реалност”

След това ще бъде представена обновената платформа „Добавена реалност”. Тя съществува в Музея на занаятите от 2013 г. и включва видеоматериали, които са запечатали технологичните процеси на създаване на отделни занаятчийски предмети. Чрез тях се дообогатява представата на музейната публика за процеса на производство на всеки предмет.

В настоящия момент екипът на Музея на занаятите по изготвено от него задание надгражда платформата, като включва анимирани рисунки на художника Петър Хаджиев от култовата му книга „Грънчарството в Троянско”, издадена през 1956 г.

Нов момент в музейния разказ е появата на нов персонаж – куклата Неда, чието изображение в близост до генерирания QR код ще подканва посетителя да го разчете чрез мобилно устройство, съобщават още от културната институция.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button