„Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“

спомен за адвокат Венелин Димитров

„Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“ – спомен за адвокат
Венелин Димитров ни разказва Христо Ганков – син на Николай Ганков и организатор на ежегодната награда на името на покойния му баща.„Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“

Голяма част от троянската общественост не разбра, че вече изминаха повече от 40 дни откакто времето – най-страшната стихия, пренесе в друго измерение един от големите интелектуалци и общественици на съвременен Троян – доайена, политик, читалищен деец, писател и адвокат Венелин Димитров. Отиде си от този свят на близо 93 години човекът, който казваше „Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“.
Той е роден на 29 април 1929г. в гр. Плевен, но с гордост може да го наречем троянец, защото прекарва в нашия град 68 години. Получава началното си образование в с. Коприва, където родителите му са учители. През 40-те години на миналия век учи в Първа мъжка образцова гимназия „Александър II“ в гр. Плевен, с класически профил, а през 1951г. завършва специалността „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
От 1954 г. вече е в Троян, където работи предимно като адвокат.
Венелин Димитров участва активно в първите демократични митинги срещу тоталитарния комунистически режим и промените в Троян след 10 ноември 1989 г. Той е сред учредителите в нашия град на Съюза на демократичните сили /СДС/ и Българската социалдемократическа партия /БСДП/. Избран е за председател на Троянската поземлена комисия за прилагане на първия демократичен Закон за земята и връщането й на честни и почтени хора.
В началото на новото хилядолетие работи активно за БСДП и като неин член е кандидат за общински съветник. За политическите си пристрастия не обичаше да говори и казваше, че също не обича несправедливостта, която утвърждава господарски класи.
През годините, заедно със законите, правото и политиката, той не оставя културната и творческата дейност. Бил е председател на читалище „Просвета“ в троянския квартал „Велчевски“. Много години е член на настоятелството на читалище „Наука“ Троян. Той е съставител на един от Уставите на Троянското читалище, приет съгласно Закона за народните читалища.
Като член на читалищното ръководство и близък сътрудник на Николай Ганков спомага активно за възстановяване на читалищното имущество, съгласно законодателството след демократичните промени. Член е на Съюза на троянските писатели. Писал е публицистика и белетристика, печатани във вестниците. Има публикувани разкази във в. „Троянски глас“, в. „Магистрали“ – орган на Строителни войски и областните вестници. Участвал е с разкази в конкурси. Получавал е награди.
В началото на 21 век продължава неговата адвокатска и творческа дейност в адвокатската му кантора – стара къща, покрита с каменни плочи, в центъра на града, която като него носи нещо от духа на нашите възрожденски времена.
През 2009г. за своя 80-годишен юбилей е отличен с приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности.
Със съдействитето на нашия съгражданин, офицера от резерва Кольо Ралков и „Военно издателство“ – гр.София, през 2012 г. той достига своя най-висок връх в областта на документалистиката. Тогава адвокат Венелин Димитров издава записаните от него в периода 1964-1967 г, обработени и дълго пазени спомени за неговия приятел генерал Васил Бойдев – потомствен офицер с дългогодишна кариера, служил в Българската армия в четири войни – Балканската, Междусюзническата, Първата и Втората световни войни. Книгата „От поручик до генерал“ все още може да се намери в цялата страна.
Историята за човека, който казваше, че за него Троян е родно място, където е живял през по-голямата част от живота си, няма да намерите в светските хроники или в жълтите новини.
Аплодисменти и шапки долу за адвокат Венелин Димитров – троянският политик, общественик и писател – един от духовните аристократи на Троян в наши дни.

„Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“

Автор:
Христо Ганков

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button