Коалицията обяви пакет от антикризисни мерки

Коалицията днес  обяви пакет от антикризисни мерки, като идеята им е да се реагира на повишаващата се инфлация, а общата им стойност е около 2 милиарда лева, събщават от Министерския съвет, цитирани от Троян експрес . Ето и какво включват те:

0% ДДС за хляба за срок от 1 г. – обвързва се обаче с вдигне на ДДС обратно на 20% на вино и бирата.

9% ДДС за централно отопление, парно и топла вода;

Намален 9% ДДС за природен газ и метан за крайни потребители за битови нужди за срок от 1 година;

Увеличаване на прага за регистрация по ЗДДС на 100 000 лв. – в момента е 50 хил. лева. Мога да влезят в сила в следващата данъчна година от 1 януари 2023 г

Облагане на свръхпечалбата от производство и продажба на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители.

Освобождаване на акциза на електроенергия, природен газ, метан, използвани като гориво за транспортни средства

Компенсации за горивата за физическите лица – 25 ст./л. отстъпка до края на годината за бензин А95 и дизел, метан и пропанбутан. Мярката не важи за по-скъпите горива.

Намаляване на лихвения процент на законната лихва за забава до 8% за юридически лица и 4% за гражданите – намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.подобни;

Увеличаване размер на данъчното облекчение за работещи родители с деца – от 4500 лв. на 6000 лв. Семействата ще могат да получат това облекчение веднага.

Осъвременяване на пенсиите от 1 юли – вместо с 6.1% с 10% + 60 лв. твърдо увеличение в основната пенсия. Минималната пенсия ще се увеличи на 467 лв. от 370 лв.

Увеличаване на общата стойност на електронните ваучери – държавата харчи 1 млрд. лв. за тях, а ще се увеличат на 1,2 млрд. лв. Ваучерите може да се използват за храна, комунални услуги, култура и изкуство.

„Докато по времето на ГЕРБ минималната пенсия се качи със 100 лв. за дванадесет години, тук увеличението е над 50% за една година. Парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта“, обяви Кирил Петков.

Добавките към пенсиите се премахват. От 1 юли таванът за пенсиите се вдига от 1500 лв. на 2000 лв., а от началото на октомври таванът на пенсиите става 3400 лв., колкото е максималният осигурителен доход. В момента минималната пенсия е 360 лв. като към нея се изплаща 60 лв. Covid добавка.

„Когато става дума за овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които са с най-голям риск от ефекта на инфлацията, младите семейства с деца. Фокусираме се и специфично върху горивата и електроенергията“, каза Кирил Петков по време на пресконференция след договарянето на мерките.

Тази инфлация не е българска, а световна и е заради цената на вносните горива. Когато инфлацията е привнесена отвън, мерките трябва да са следните – там, където можем да намалим цените на горивата за крайните потребители и държавното оскъпяване на енергийните източници, там държавата трябва да помогне, каза още Петков.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button