Ще се обновява чешмата в троянския кв. Мондешкo

Ще се обновява чешмата в кв. Мондешкo, съобщи Верка Добрева от Община Троян. Общинска администрация се стреми да използва всяка възможност за привличане на средства от публични и частни източници, с цел обновяване на съществуващата инфраструктура, независимо от големината на целевите обекти. Припомняме, че през годините успешно успяхме да използваме възможностите за обновяване и облагородяваме на определени обществени площи, които програмите за корпоративна отговорност на големи фирми предлагат (фитнеса на открито, изграден от „БТК“ АД, почистения от графити градски шадраван от Ciff и др.)
На 22 март – Световния ден на водата, бе даден старт на националния конкурс за реновиране на обществени чешми „DEVIN – Доверие във всяка капка“, който се организира от „Девин“ ЕАД, във връзка с техния 30-годишен юбилей, в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България.
Целта на кампанията е да подпомогне възстановяването на чешми с изворна и минерална вода в различни региони на страната. „Девин“ ЕАД ще подкрепи проекти за реновиране на обществени чешми, публична общинска собственост, с минерална или изворна вода, разположени на комуникативно място, със свободен достъп и свързани с традиционно използване от жителите и гостите на общината.
Община Троян ще кандидатства в обявения конкурс с чешмата в кв. „Мондешко“, като очакваме резултатите на класираните проекти да бъде публикуван на 31.05.2022 г.
Чешмата се намира на изключително комуникативно място, републикански път II-35, свързващ Северна и Южна България, през прохода Троян – Кърнаре. Тя е изградена близо до северния вход на град Троян, в квартал „Мондешко“, от където произлиза и наименованието й. В началото е била само чучур на извор, водещ началото си от местност Макаравец. В края на 60-те години на 20-ти век ст.н.с. ксн Мичо Балев, тогавашен директор на Опитна станция по овощарство и планинско земеделие (сега Институт по планинско животновъдство и земеделие), изгражда чешмата от камък тип пясъчник.
Проектното предложение предвижда ремонт на единия чучур, доставка и монтаж на 2 бр. канели, почистване на камъка с пясъкоструйка, направа на каменна шапка, покриваща фасадата, доставка и монтаж на два броя пейки.
С реализиране на дейностите по проекта ще се реновира обществената чешма и прилежащото й пространство, които традиционно се използват от жителите на града и общината, а също така и от гостите и пътуващите по републиканския път II-35 през град Троян.
Финансирането, което може да бъде отпуснато е до 2 000 лв.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button