Първият подарък за Първи юни към троянските деца

Първият подарък за Първи юни към троянските деца е открития днес Детски кът в новия Лесопарк  „Турлата“ в Троян.Първият подарък за Първи юни към троянските деца

Площадката включва изработени от изцяло естествени материали детска зона с къщичка, влакче, тролей, гъбки, паралия и пейки и възстановен каменен мост. Площадката включва и ново озеленяване с 652 растения, сред които 500 фиданки от габър, 72 фиданки от 15 дървесни вида и 80 броя храсти от 5 различни вида. Вложените до тук средства са 18757 лв., осигурени от Община Троян. Теренът е нает от Общината от Българската православна църква. Предстои изграждане на следващ етап от парка, който е на стойност от 23000 лв. и включва изграждане на младежки кът и зона за забавления за гражданите и гостите на общината. Цялостното изпълнение на проекта е на Държавно горско стопанство в Троян.

Обектът е под видеонаблюдение и контрол на охрана. Кметът Донка Михайлова благодари за мотивацията и обичта, с които създават този чудесен кът.Първият подарък за Първи юни към троянските деца

На откриването присъстваха  лесничеите от Държавно горско стопанство Троян, служители от общинска администрация и деца от Детска градина „8-ми март“, които поздравиха всички присъстващи с песен.

Санитарната сеч на Турлата преди 2 години се оказа много ефикасна. Процесът на съхнене на бора  бе стопиран.

За идеята и сътворяването на този парк разказа инж. Милко Станчев, който  отбеляза, че горските от Троян  обещаха преди 2 години да изненадат с нещо хубаво  обществото на Троян.   Нагледен пример за това е Лесопарк “Турлата” в Троян, в който пейките, влакчето, къщичката, гъбките са изработени от троянските горски служители. Също така и в Тийн зоната – столчето, масичката с пейките. Всичко е изработено с много любов. Също така пример са ръчно изработените пейки, маси и беседки за отдих из троянския край – Шипково, Чифлик, водопадите „Бръмбар скок“ и „Лопушница“ („Скокът” – с. Калейца), на Беклемето,  създаденият от служителите на ДГС-Троян дендрариум от местни дървесни видове на местността Гъбата.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button