По традиция на 6 май ще почетем паметта на воините

По традиция на 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и празник на българската армия, община Троян кани граждани и гости на града  да почетат  загиналите троянски воини, увенчани със силата на саможертвата

От 9.00 часа започва  Празничната Света литургия за Св. Георги Победоносец в църква ,,Св. Параскева – Петка“, Троян.

От 10.30 часа – Поднасяне венци на признателност пред героизма на загиналите троянци във войните в градинката на „Вила Ванна“ и паметника на генерал – лейтенант Владимир Вазов.

„Нека заедно да почетем!“. канят от общинската администрация в Троян.

Гергьовден (Гѐргювден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Джу̀рджовдън) в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец на 6 май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празникът на овчаря.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.

Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. от княз Александър I Батенберг. По-рано, на 1 януари е учреден и военният орден За храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастира“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите)

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button