Сребърен медал за певиците от „Боримски извори“

Сребърен медал, грамота, диплом и парична награда за автентична носия  получиха   Женска певческа група (ЖПГ) „Боримски извори“ село Борима , община Троян по време на Седмия фолклорен фестивал ”Гергьовски люлки” в  град Левски.

Сребърен медал за певиците от "Боримски извори"
Боримки след награждаването

Женската певческа група „Боримски извори” към читалището ежегодно посещава някой значим фолклорен фестивал, от който почти никога не се е връщала без награди.

В град Левски се представиха с 2 песни и  участваха в конкурса за автентична носия. За певческите си умения получиха сребърен медал, а за носията получиха парична премия.

Създадена преди много години от  боримки с ръководител Димитринка Димитрова. Сега имат нов корепетитор , но отново печелят награди благодарение на своите песни и автентични носии

Фолклорен фестивал ”Гергьовски люлки” събра   в град Левски над 370  участници от 5 да 80 години. Фестивалната сцена събра на едно място  младостта , красотата и таланта се срещат с опита и съвършенството на дългогодишните изпълнители на автентичен и обработен фолклор. Той се организира НЧ „Георги Парцалев – 1901”град Левски.

Ганчо Александров приветства участниците във фестивала и всички на фолклорното събитие, на което беше почетена  паметта на народната певица Мариета Аспарухова.

В памет на незабравимата Мариета Аспарухова, вдъхновител и активен участник във фестивала, носител на многобройни отличия за  таланта и любовта си  към  българското , на което учеше с обич децата ,за домакини и гости прозвуча любима нейна песен. В памет с обич и почит!

Кметът на Община Левски, Любка Александрова,  поздрави  всички участници във фестивала – домакини и гости, както  проф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив. Журито  имаше нелеката задача да отсее най-доброто, измежду които бяха и боримки.

На снимката ЖПГ“Боримски звуци“ по време на Празник на песенното изкуство „Песни в сърцето на Балкана“, който се състоя  на 3.07. 2021 година по идея на Дияна Янкова.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button