Първомайска среща на социалистите в Троян

Първомайска традиционна  среща на троянските социалисти се състоя пред Паметника на манифестантите в балканския град. Монумента е в чест   шестимата манифестанти и седемте музиканти, които преминават по улиците на град Троян под развятото знаме на партията на първи май 1901 година.

Първомайска среща на социалистите в Троян
Тодор Спасов, Никола и Ангелина Иванова

В манифестацията участват Власи Власковски, Димитър Немски, Иван Керешки, Павли Пеновски, Петко Корабов и Стою Русенов. Скулптор е Христо Харалампиев. Първата манифестация е Троян е е описана от Иван Хаджийски в „Бит и душевност на нашия народ” (”Социализмът в град Троян”, стр. 494).

И тази година членовете на БСП Троян и симпатизанти на лявата идея се събраха, за да отбележат Деня на труда и международната работническа солидарност.Първомайска среща на социалистите в Троян

Преди това Ивайло Стефанов  – член на Изпълнителното бюро (ИзБ) на БСП Троян, произнесе слово по случай Празника, както и празника на левия печат.

Той припомни историята на този празник и каза: „Обществото ни днес има нужда от подкрепа повече от всякога, защото всеки български гражданин има право на достоен труд, заплащане и развитие. Само заедно, със солидарност, с обща кауза, можем да се преборим с бедността и неравенството. Честит Първи май! Честит празник на левия печат и левите движения!„.

Кметът на Община Троян и  член на ИБ на БСП Донка Михайлова също поздрави своите съратници с празника.Първомайска среща на социалистите в Троян

Троянските социалисти поднесоха цветя пред паметника на първите, издигнали глас за справедливост и достоен живот, манифестанти.Първомайска среща на социалистите в Троян

Новоизбраният председател на Младежката организация на БСП Троян Тодор Спасов пред репортер на „Троян експрес“ сподели, че се вълнува от избора и благодари на своите другари съпартийци. Също така каза, че има доста идеи за привличането на младите хора  към левицата. Какво каза още чуйте във видеоматериала.


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button