Време ли е да се откажа от безплатния имейл?

Мнозина от нас използват безплатна, уеб-базирана електронна поща за работа всеки ден. Рано или късно обаче пред тях се изправя въпросът дали не е време да сменят този подход и да предпочетат платена услуга за имейл хостинг . Тя носи някои предимства, които стават все по-важни в днешно време.

Първо нека да се уточним за едно важно нещо: няма безплатна поща. Всеки доставчик печели по един или друг начин. Това, че в някои случаи не даваме с пари, не означава, че не си плащаме за услугата; правим го, само че с друга „валута“ – нашите лични данни.

С други думи, безплатните електронни пощи постоянно следят нашата кореспонденция и алгоритмите събират от нашите писма информация за нас самите. Големите уеб-компании, предлагащи „безплатна електронна поща“, имат много богато досие на всеки свой потребител! За всекиго се знае: по кое време от деня е активен, какви теми го интересуват, какво пазарува, с какви средства се разплаща и т.н.. Всичко това се прави автоматизирано, от машини с изкуствен интелект.

Профилирането е необходимо на доставчиците, за да могат да ни сервират подходящи реклами. Благодарение на съдържанието на писмата ни те знаят от какво се интересуваме, какви стоки поръчваме от е-магазини, какви бъдещи придобивки проучваме. Тези данни, агрегирани, се продават на рекламодателите.

Разбира се, безплатните уеб-базирани пощи имат своите предимства. Например:
– нямаме ангажимент и можем да преминем към друг доставчик по всяко време;
– мястото за съхранение, което предлагат доставчиците на безплатен имейл, обикновено е достатъчно, за да задоволи нуждите на физически лица и дори на малък бизнес.

От друга страна обаче безплатната поща има и своите недостатъци:
– незадоволително ниво на сигурност: все пак в пощата често се промъкват спам и измамнически писма (фишинг);
– засипва ни с реклами и банери, които може да са дразнещи;
– имей-адресът е безличен;
– получателите могат да се усъмнят в легитимостта на писмата, получени от имейл-адрес от безплатна обществена услуга за е-поща.

С две думи, безплатната поща е чудесна за отделния човек, за непретенциозни неща, но компромисът е твърде голям, ако разчитаме на е-пощата да развиваме своя бизнес. Става ли дума за работа, то платената, професионална имейл-услуга е въпрос на достойство и уважение към клиентите.

Платеният имейл осигурява повече функции и по-добро качество от безплатните услуги. Качеството е гарантирано от някого, някой се гржи за сигурността, има повече възможности за мащабируемост и растеж.

Репутацията е една от първите значими разлики, които се усещат при прехода от безплатна към платена е-поща. Имайки собствена бранд, професионалистът изглежда по-изискано в очите на получателите на своите писма. Такъв имейл се счита за по-реномиран и „постила“ повече доверие.

Сигурността е друг важен фактор: платените пощи разчитат на професионален клас системи за защита от спам, измами, промъкване на зловреден софтуер.

Налице е и пълна техническа поддръжка, което винаги е ценно за професионалистите.

Обикновено доставчиците на платена електронна поща предлагат своите услуги за хостинг на имейли заедно с две опции: POP3 достъп и IMAP достъп. Тази подробност не е за подценяване. POP3 достъпът позволява изтеглянето на писмата от пощенския сървър локално на машината, където се съхранява пощата. Това означава, че човек може да чете имейлите си, дори ако няма достъп до Интернет. IMAP пък позволява уеб-базиран достъп до писмата, тоест те могат да се четат по всяко време отвсякъде: кореспонденцията е достъпна чрез всяко свързано устройство.

Но без съмнение най-важната придобивка при използването на платен мейл-хостинг е фактът, че идва на цената на няколко лева, а не на цената на личната неприкосновеност. Потребителят запазва поверитеността на кореспонденцията си – принцип, който е от векове вкоренен в разбирането за размяна на писма между две страни.

Днес пазарът у нас предлага базова услуга за имейл хостинг при цена от около 7 лева – колкото кутия цигари или бутилка вино за готвене. Това е оправдана и дори доста ниска цена за целия набор от ползи: гарантиране на поверителност на кореспонденцията, защита от зловреден софтуер и спам, възможност за използване на собствен бранд, че и солидно дисково пространство за съхранение на получената поща.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button