Всяка сряда в Белодробната болница в Троян ще консултират безплатно

Безплатно пациенти с болести на дихателната система

Всяка сряда специалистите от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян ще консултират безплатно пациенти с болести на дихателната система, съобщи за БТА управителят на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска.

Инициативата е продължение на кампанията за безплатни медицински консултации, която от болницата бяха обявили и продължи месец – от 15 април до 15 май, всеки делничен ден.

Д-р Дудевска добави, че от безплатните прегледи са се възползвали 102 граждани на Ловешка и други области. Осемнадесет процента от случаите били диагностицирани с хронични обострени белодробни заболявания, а 12 с остри белодробни заболявания и съответно били хоспитализирани.

Поради големия интерес ръководството на лечебното заведение обявява безплатни консултации всяка сряда от 10:00 до 14:00 часа, със записване на регистратурата на болницата.

„Ще продължат през цялата година, тъй като хората се нуждаят от консултации периодично. Особено тези, които нямат достъп до медицинска помощ, тъй като са в отдалечени места, рядко се посещават от специалисти, а общопрактикуващите лекари са твърде ангажирани понякога, за да обърнат внимание на проблеми, свързани с белодробна патология“, добави д-р Дудевска.

Тя посочи още, че продължава и програмата за постковид, обявена преди повече от една година, тъй като все още има пациенти с оплаквания във връзка с прекаран COVID-19. „Интересът все още е много голям. Пациентите имат много симптоми, за които трябва да намерим решение заедно. Най-честите са от страна на дихателната система – затруднено дишане, умора при физически усилия, суха кашлица, която продължава повече от три месеца. Имаме оплаквания от други симптоми, търсим консултациите и на колеги. Имаме доста отклонения по отношение на дейността на щитовидната жлеза, чернодробни проблеми, установяваме бъбречни оплаквания, отстрана на крайниците – мускулна слабост, отточност, съдови оплаквания“, посочи още д-р Цветомила Дудевска.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button