164 години от освещаването на Каменната църква в Голяма Желязна

164 години от освещаването  на Каменната църква „Свети Всях Светих“ бе отбелязано в село Гумощник, община Троян. Църквата е осветена през 1857 г., а през 2007 беше реставрирана.

На храмовия празник ставрофорен свещеноиконом Марин Божков отслужи вечерна и сутрешната литургия.

Отецът освети и традиционния курбан за селото, който бе раздаден на всички присъстващи за здраве.

164 години от освещаването на Каменната църква в Голяма Желязна
Кметицата Виолета Стоянова и зам.-кмет Ангел Ангелов

След празничната литургия започна и сборът на селото. Кметицата на селото Виолета Стоянова поздрави всички свои съжители и благодари  на дарителите, които спомогнаха за да се състои тържеството. Заместник кметът на Община Троян пожела на всички празнуващи наздраве и прочете поздравителен адрес от Донка Михайлова – кмет на общината.

За доброто настроение се погрижиха Атанаска Иванова и оркестър „Синхрон“.164 години от освещаването на Каменната църква в Голяма Желязна

Каменната църква ,,Св. Всях Светих“ се намира в село Голяма Желязна, на 32 км. от общинския център Троян. Храмът е осветен през 1858 г. на празника ,,Всях Светих“. В архитектурно отношение постройката принадлежи към псевдобазиликалния храмов тип.

Главен майстор на строежа е Дочо Цонев от гр. Сопот, а иконостасът е изписан от троянския зограф Пенчо х. Найденов, като част от иконите са рисувани още около 1860 г. Интересна е и каменно-пластичната украса на църквата с фигури на гълъби, змии (лами), маска на мъж, които се отличават с ясно скулпториране на образите.

Въз снова на характерните стилови особености, отнасящи го към 18 в. и следваните по-рано прототипи, може да се предполага, че иконостасът на църквата е най-старият паметник на църковната дърворезба в Троянско.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button