Автокино в Троян -„Петя на моята Петя“

Автокино  ще има отново в Троян, съобщават от общинска администрация.

Отново е лято, отново е време за кино под звездите. За втора поредна година Община Троян организира автокино на Мотополигон – Троян.

На 12 юни (неделя) жителите и гостите на града ще имат възможност да присъстват на безплатна прожекция на новия български филм „Петя на моята Петя“.
Филмът е кауза, която цели да запознае повече хора с творчеството и гения на младата поетеса Петя Дубарова, напуснала този свят преждевременно, само на 17 години. Историята разказва за правото на всеки човек да бъде различен и да променя света към по-добро, като не се поддава на натиска на системата, целяща да превърне подрастващите в „консервни кутии без етикети“.
Паркирането на автомобилите започва от 19.30 ч.
Прожекцията стартира в 21.00 ч.

Филмът излиза през 2022-ра, когато младата бургаска поетеса Петя Дубарова можеше да бъде на 60 години, ако не беше напуснала драговолно живота едва на 17. Сценаристките Нели Димитрова и Валентина Ангелова, заедно с режисьора Александър Косев, сякаш искат да ознаменуват тази празнота и загуба – с разказа за една съвременна Петя на 17 години, която също се двоуми между писането, бунта, несъгласието със света и смъртта.

„Петя на моята Петя“ е амбициозно кинотворение, което ни заразява със своята тревожност, взискателност, принципност, жажда за смисъл и безкомпромисност. Днешната Петя е експанзивна, непримирима, иска да вложи в своя живот и на съучениците си онази безпрекословна дързост на младостта и таланта, която често го сблъсква челно с живота. А нейната безкористност сякаш само завързва възела на конфликта ѝ със света.

„Петя на моята Петя“ заслужи една може би неочаквано радушна оценка от нашата публика. Неочаквано, вероятно предимно за тези, които са свикнали да подценяват зрителя.

Филмът беше отличен с наградата за дебют на последния фестивал на българското кино бяха наградени и актрисите в главните роли, пише в сайта https://filmsociety.bg/

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button