Децата от Троян учат правилата на за безопасно участие в движението с музика

Децата от Троян имат пореден подарък от Община Троян  за Международния ден на детето -1 юни. По покана на Общинското ръководство в  Троян гостува композиторът, пианист и изпълнител Росалин Наков, който  представи пред децата от детските градини в   концерт под надслов „Детска усмивка“ в салона на Народно читалище „Наука – 1870“ . В него са включени теми за безопасно участие в движението, здравословен начин на живот и екология.Децата от Троян учат правилата на за безопасно участие в движението с музика

Поздрав за Международния ден на детето отправи Кмета на Община Троян Донка Михйалова. Тя им пожела да са здрави, умни и радостни децата на общината ни. Да са смели мечтите им и силна волята да ги следват.

Да е честит празника на всички, които носят детето в себе си!

Росалин Наков е убеден, че изкуството може да помогне за образованието на децата. Според него с
детските песнички се дава първа представа на децата за светофара, за пешеходната пътека, как да пресичат. Една от любимите на малчуганите песни „Зебра на пътя“ разказва как героят на Ясен Зердев попада в зоопарка, среща много животни, но едно от тях му прави по-особено впечатление. По-късно, „излизайки от зоопарка, пресича и се оказва, че хората му викали зебра“.
Една от темите, на които се акцентира в детската музика в днешно време, е безопасността на пътя и е свързана с правила и навици, които лесно се усвояват от малчуганите, пеейки.
„Поднесени са под формата на забавление, предназначени за пет-шест годишни деца, които имат много силно асоциативно мислене“, казва композиторът.
Според него да правиш музика за деца е нещо много отговорно. Той е работил с много популярни изпълнители от българската поп музика – Васил Петров, Орлин Горанов, с Марги Хранова, Белослава, но
работата с деца е „нещо по-особено и много интересно за мен, защото аз работя не само творчески за деца, но и чисто педагогически.
Друга любима песен на малките е песента за използването на коланите.Децата от Троян учат правилата на за безопасно участие в движението с музика

Росалин Наков смята, че ролята на децата в семейството е много важна и когато едно дете направи забележка на родителя, че не си е поставил колана, тогава ефектът е много по-силен.

С приятни мелодии децата си припомниха и правилата за разделното събиране на отпадъците.
Празникът премина с много усмивки, слънчево настроение и песни.

Росалин Наков  е композитор, пианист и музикален педагог Образование – магистър “ Академия за музикално и танцово изкуство” гр. Пловдив. Твори в областта на жанровете: популярна музика, музика за деца и инструментална музика; автор на музика за телевизионни и театрални продукции. Носител на многобройни награди от участия в български и международни конкурси и програми.  Композитор на химна на олимпийския отбор – “Светът е Олимпиада”- 2008 г., Пекин.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button