Храмов празник на параклиса „Св. Лука Кримски“ в СБАЛББ Троян

Храмов празник на параклиса „Св. Лука Кримски“ в Белодробна болница Троян е на 11.06.2022 г. Акатист на лекаря хирург св. Лука Кримски (1877-1961 г.) ще бъде прочетен в параклиса, който е патрон на храма и изграден в двора на СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – Троян.

По този повод  от 12:00 часа ръководството на „СБАЛББ“  ЕООД канят на празнична служба, която ще бъде отслужена от ставрофорен свещеноиконом Марин Божков.
Заповядайте заедно да отбележим празника!, пише в отправената покана към всички граждани и гости на Троян.

Храмов празник на параклиса „Св. Лука Кримски“ в СБАЛББ Троян
2021 година

09.10.2017 г. бе осветен новоизградения параклис „Св. Лука Кримски”. Церемония по освещаването на параклиса извърши Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ставрофорен свещеноиконом Марин и свещеници от енорията. На освещаването присъстваха много гости, д-р Пенко Бамбов – управител на МБАЛ Троян, най-големият дарител инж. Марин Радевски (който почина през 2020 г),  граждани и дарители.
Само за 4 месеца бяха събрани 18 562,00 лв. Средствата са вложени в конструкцията на параклиса, транспорта, изграждането на площадката и монтажа, облагородяването на терена и закупуването на църковна утвар. Дарителската кампания продължава за изографисването на храма.

Параклисът „Св. Лука Кримски“ в момента е  мястото за духовна подкрепа, на пациентите, персонала и гражданите от квартала.

Светецът-лечител на нашето време (поне времето на по-старите) е известен и с прозвищата Симферополски и Войно-Ясенецки. Последното е фамилното му име, а гр. Симферопол на о-в Крим е бил в титлата му като Кримски архиепископ.

Св. Лука стана известен като помощник на страдащите още преди признаването му за светец от Украинската православна църква (Московска патриаршия) през 1995 г.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button